Формування активного словника у дітей із ЗНМ ІІ рівня в інклюзивно-ресурсному центрі - Сирота Олена Юріївна (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
У кваліфікаційній роботі розкрито проблему формування активного словника у дітей із загальним недорозвитком мовлення ІІ рівня в умовах інклюзивно-ресурсного центру. Виконано комплексний теоретико-методологічний аналіз психолого-педагогічних особливостей цієї категорії дітей, виявлено специфіку їх лексичного розвитку та основні причини обмеженості активного словника. Розглянуто психолінгвістичні механізми формування та функціонування словникового запасу, визначено роль цілеспрямованої логопедичної роботи у збагаченні лексики. Узагальнено наукові підходи до структурування та активізації словника, окреслено принципи добору лексичного матеріалу та методи його закріплення у різних видах діяльності. У другому розділі подано методичне забезпечення діагностики рівня сформованостіактивногословника.Виокремленодвавзаємопов’язанікритерії — лексико-змістовий та функціонально-комунікативний, які охоплюють ключові мовленнєві показники: обсяг, точність, варіативність та функціональне використання лексики. Діагностичне дослідження, проведене у двох групах (діти з нормою мовленнєвого розвитку, діти із ЗНМ ІІ рівня), виявило істотні відмінності у рівні сформованості активного словника, мовленнєвої ініціативності та здатності застосовувати лексику у різних комунікативних ситуаціях. Результати констатувального етапу підтвердили необхідність системного корекційно-розвиткового впливу. У третьому розділі обґрунтовано, структуровано та апробовано дидактичну модель формування активного словника, яка передбачає поетапну організацію логопедичної роботи і умовах інклюзивно-ресурсного центру: мотиваційно-підготовчий етап, етап збагачення тематичного словника, етап формування структурної організації словника та етап генералізації і функціонального використання лексики. У моделі визначено мету, педагогічні умови, змістове наповнення, методи, форми і засоби логопедичної підтримки, адаптовані до особливостей мовленнєвого розвитку дітей із ЗНМ ІІ рівня. Отримані результати підтверджують ефективність запропонованої моделі та доцільність її впровадження в логопедичну практику інклюзивно ресурсного центру з метою збагачення та активізації словника, розвитку комунікативної компетентності, підвищення когнітивної активності та успішної соціалізації дітей із ЗНМ.
Formation of active vocabulary in children with level II general speech underdevelopment in inclusive resource centers
Сирота О.Ю. Формування активного словника у дітей із ЗНМ ІІ рівня в інклюзивно-ресурсному центрі = Formation of active vocabulary in children with level II general speech underdevelopment in inclusive resource centers : магістерська кваліфікаційна робота ; спец. 016 Спеціальна освіта / О.Ю. Сирота ; наук. кер. М.О. Супрун. – Миколаїв : НУК, 2025. – 123 с.
Keywords: спеціальна освіта; логопедія; загальний недорозвиток мовлення; активний словник; інклюзивно-ресурсний центр; мовленнєвий розвиток; комунікативна компетентність; special education; speech therapy; general speech underdevelopment; active vocabulary; inclusive resource center; speech development; communicative competence