Якість людського капіталу і корпоративна культура: аспекти взаємозв’язку в системі соціально-трудових відносин - Семикіна, М. В.; Беляк, Т. О.; Semykina, Maryna V.; Beliak, Tetiana O. (My University, 2015)
Розкрито сутнiсть якостi людського капiталу i чинникiв, що її формують. Обґрунтовано визначення корпоративної культури, її роль у регулюваннi якостi людського капiталу, визначенi принципи її розвитку. Запропоновано схему взаємозв'язкiв корпоративної культури i якостi людського капiталу в системi соцiально-трудових вiдносин. Розроблено рекомендацiї щодо становлення механiзму прогресивної корпоративної культури в контекстi пiдвищення її впливу на якiсть людського капiталу.
Семикіна, М. В. Якість людського капіталу і корпоративна культура: аспекти взаємозв’язку в системі соціально-трудових відносин = Нuman capital quality and corporate culture: aspects of the interrelation in the system of social and labor relations / М. В. Семикіна, Т. О. Беляк // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2015. – № 3 (459). – С. 118–125.
Keywords: людський капiтал; корпоративна культура; принципи; моделi; механiзм; человеческий капитал; корпоративная культура; принципы; модели; механизм; human capital; corporate culture; principles; models; mechanism