Особливості психологічної готовності молодої особи вступати у шлюб - Коренєва Ю. П.; Ляшко А. В.; Маркіна М. С. (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
У статті проведено докладний аналіз впливу процесу формування психічних розладів харчової поведінки на дівчат юнацького віку. Вона присвячена дослідженню значення та впливу різних аспектів, таких як основні поняття, установки, форми поведінки, звички та емоції, що пов’язані з їжею. Ці аспекти виявляються індивідуально для кожної особи, що підкреслює унікальність відношення людини до їжі. У статті розрізняються три типи порушень харчової поведінки. Перший тип – екстернальна харчова поведінка, пов’язана з зовнішніми факторами, такими як вплив реклами, соціального середовища та групового прийняття рішень про їжу. Другий тип – емоціогенна харчова поведінка, що виникає внаслідок емоційних станів, таких як стрес, тривога або нудьга, коли люди споживають їжу для заспокоєння або втіхи. Третій тип – обмежувальна харчова поведінка, пов’язана з нездоровими дієтами, дієтологічними обмеженнями та переважанням контролю над їжею. Особливу увагу зосереджено на проблемі харчової адикції, яка набуває особливої актуальності серед дівчат, оскільки вона часто пов’язана з процесом самоствердження та бажанням подобатися іншим. Це може призводити до нездорових звичок у споживанні їжі та негативних наслідків для фізичного та психічного здоров’я. Результати дослідження показали, що у дівчат віком від 17 до 23 років поширені психічні розлади харчової поведінки, що вказує на необхідність розробки та впровадження спеціальних заходів для відновлення нормальної харчової поведінки та підтримки психічного здоров’я дівчат у цьому віковому діапазоні.
Formation of Eating Behavior Mental Disorders in Adolescent Girls
Коренєва Ю. П., Ляшко А. В., Маркіна М. С. Особливості психологічної готовності молодої особи вступати у шлюб. Габітус: науковий журнал. Випуск 59. Одеса: ВД «Гельветика», 2024. С. 273–280.
Keywords: психічні розлади; харчова поведінка; дівчата; юнацький вік; mental disorders; eating behavior; girls; youth.