Прогнозові методи управління в дистриб'юторській сфері продаж - Грабовський В. О. (My University, 2024)
Дану дипломну роботу присвячено дослідженню й аналізу прогнозовим методам управління в дистриб’юторській сфері продаж. У підсумку проводиться дослідження існуючих методів та побудова нової моделі управління, формується комплекс мотиваційних заходів, складається математична модель, створюється база даних, що окреслює досягнення мети роботи – підвищення лояльності клієнтів, оптимізацію бізнес-процесів і поліпшення фінансових показників організацій та розробка вдосконалення моделей управління взаємовідносинами з клієнтами (CRM) з урахуванням сучасних технологій та потреб бізнесу, а також обґрунтування їхнього впливу. Роботу викладено на 68 сторінках машинописного тексту, містить 5 рисунки, 7 таблиць, 2 лістинги, 3 додатки та список використаної літератури з 17 найменувань.
Predicted management methods in the distribution sales sector
Грабовський, В. О. Прогнозові методи управління в дистриб’юторській сфері продаж = Predicted management methods in the distribution sales sector : магістерська робота ; спец. 124 ''Системний аналіз'' / В. О. Грабовський; наук. кер. О. В. Гайдаєнко. – Миколаїв : НУК, 2024. – 71 с.
Keywords: прогнозові методи; управління; дистриб’юторська сфера; взаємовідносини з клієнтами (CRM); 124 ''Системний аналіз''; forecasting methods; management; distribution industry; customer relationship management