Прикладний інструментарій формування інтелектуального капіталу в умовах суспільно-політичних трансформацій - Соломко, Т. Ю.; Бауліна, Т. В.; Кухтик, Т. В.; Solomko, Tatiana Yu.; Baulina, Tatiana V.; Kuchtyk, Tamara V. (My University, 2020)
Анотація. Мета статті – розробка і обґрунтування теоретико-методологічних засад, методичних основ і практичних рекомендацій щодо реалізації державної політики у сфері формування та становлення інтелектуального капіталу для активізації процесів модернізації національного господарства, а також розвитку інноваційно-інтелектуальної сфери в Україні, розробка алгоритму систематизації та узагальнення значного масиву інформації для накопичення і трансформації знань щодо змін параметрів розвитку потенціалів системно-універсального функціонування. Методика. Розробка прикладного інструментарію для впровадження об’єктивних процедур для оцінювання-прогнозування параметричних змін інтелектуального капіталу і розробки стратегії його формування в контексті модернізації національного господарства була реалізована за допомогою методів аналізу і узагальнення. Результати. Окреслюючи історичну детермінованість, загальні закономірності, тенденції та особливості процесів формування, нарощення та використання інтелектуального капіталу національного господарства автори: 1) окреслили державні механізми інтенсифікації зазначених процесів за рахунок експериментальної перевірки їх адекватності та побудови прогнозів макроекономічних показників на основі розробленої програми “MainStreaM.For.IC v.6.3”; 2) конкретизували конститутивно-ключові чинники забезпечення дієвості технологій стратегічного управління; 3) охарактеризували детермінанти трансформації сучасної політики формування інтелектуального капіталу в межах складної економічної системи держави. Практична значимість. Наведені практичні рекомендації дозволяють вирішувати проблеми класифікації та ранжування інформаційної бази даних, прогнозування і оптимізації процедури формування інтелектуального капіталу для визначення складу адаптивних технологій управління та регулювання економіки. За результатами прогнозно-аналітичної оцінки основних макроекономічних показників і ресурсного забезпечення науково-технічного прогресу в державі встановлено складність сучасного історичного етапу розвитку національної економіки, яка полягає у відсутності адекватного реальним соціально-економічним процесам ресурсно-функціонального забезпечення когнітивно-інформаційних аспектів руху в умовах трансляції негативного резонансу подій, зумовлених синхронним перебігом і матеріалізацією таких негативних економічних явищ: 1) інерційно-деструктивного впливу суб’єктів державного управління на системоутворюючі регулятори національної економіки; 2) деформації загальної системи стратегічного управління процесами формування, нарощення та раціонального й ефективного використання існуючого інтелектуального потенціалу; 3) перманентного пошуку та зміни економічних пріоритетів за відсутності визначених відповідно до національних інтересів цільових функціоналів, які пов’язують такі цілі із засобами їх досягнення.
Соломко, Т. Ю. Прикладний інструментарій формування інтелектуального капіталу в умовах суспільно-політичних трансформацій = Applied tools for intellectual capital formation in the context of socio-political transformations / Т. Ю. Соломко, Т. В. Бауліна, Т. В. Кухтик // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2020. – № 4 (482). – С. 87–94.
Keywords: інтелектуальний капітал; нагромадження інтелектуального капіталу; національне господарство; фактори виробництва; інтелектуальні інвестиції; інтелектуальний продукт; intellectual capital; intellectual capital accumulation; national economy; production factors; intellectual investment; intellectual product