Розширення експортних можливостей підприємств харчової промисловості - Бабаєв Аяз Магсад огли (My University, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню розвитку експортного потенціалу підприємств харчової промисловості в умовах економічної глобалізації. Зважаючи на те, що агропродовольчий сектор є стратегічно важливою галуззю для економіки України, зростання його експортних можливостей набуває особливого значення як з точки зору підвищення конкурентоспроможності, так і забезпечення продовольчої безпеки. У роботі обґрунтовано актуальність теми для вітчизняних компаній, які прагнуть посилити свої позиції на світових ринках, незважаючи на існуючі бар’єри та структурні обмеження. Метою дослідження є вивчення експортного потенціалу підприємств харчової промисловості та розробка практичних рекомендацій щодо його підвищення на прикладі ТОВ «Миколаївський м’ясокомбінат». У межах роботи розглянуто сутність і значення експортного потенціалу, фактори його формування, сучасні підходи до оцінки, а також проаналізовано стан і динаміку експортної діяльності як у масштабах галузі, так і безпосередньо на підприємстві. Особлива увага приділена оцінці ефективності, SWOT-аналізу та визначенню перспектив і стратегічних напрямів розвитку зовнішньоекономічної діяльності компанії. Методичний інструментарій дослідження включає аналіз, порівняння, економіко-статистичний метод і SWOT-аналіз. Інформаційною базою стали наукові джерела, аналітичні матеріали та статистика, зокрема щодо діяльності підприємства. Кваліфікаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг становить 86 сторінок, робота містить 4 рисунки, 23 таблиці та 60 використаних джерел. Отримані результати мають прикладне значення для агропродовольчих компаній, що прагнуть зміцнити експортний потенціал і розширити присутність на міжнародних ринках.
Expansion of Export Opportunities for Food Industry Enterprises
Бабаєв, Аяз Магсад огли. Розширення експортних можливостей підприємств харчової промисловості = Expansion of Export Opportunities for Food Industry Enterprises : бакалаврська робота ; спец. 051 ''Економіка'' / Аяз Магсад огли Бабаєв ; наук. кер. О. М. Майстренко. – Миколаїв : НУК, 2025. – 89 с.
Keywords: експортний потенціал; агропродовольча продукція; міжнародна торгівля; харчова промисловість; зовнішньоекономічна діяльність; конкурентоспроможність; SWOT-аналіз; стратегія експорту; 051 ''Економіка''; export potential; agri-food products; international trade; food industry; foreign economic activity; competitiveness; SWOT analysis; export strategy