Торговельно-економічні відносини України і Польщі - Москвич Олександр Олександрович (My University, 2025)
У магістерській роботі досліджено торговельно-економічні відносини між Україною та Польща в умовах глобалізації, євроінтеграції та воєнних викликів. Актуальність теми зумовлена зростанням ролі Польщі як ключового торговельного й логістичного партнера України в Європейському Союзі, перебудовою зовнішньоекономічних зв’язків та необхідністю оцінки ефективності двосторонньої торгівлі в нових геоекономічних умовах. У роботі розкрито теоретичні засади торговельно-економічних відносин, сучасні форми і моделі міжнародної торгівлі, а також методологічні підходи до їх оцінювання. Проаналізовано нормативно-правове забезпечення торговельно-економічних відносин України та Польщі, досліджено динаміку товарообігу й галузеву структуру експорту та імпорту упродовж 2015-2025рр. Визначено вплив євроінтеграційних процесів, пандемії COVID-19 та повномасштабної війни на трансформацію двосторонньої торгівлі та логістичних маршрутів. Здійснено оцінку ефективності українсько-польських торговельно-економічних відносин із застосуванням індексних показників, проаналізовано роль логістичних коридорів і програм відбудови України, а також розроблено сценарні прогнози розвитку двосторонньої торгівлі. Запропоновано практичні рекомендації щодо зниження структурних дисбалансів у двосторонній торгівлі, диверсифікації експорту України та обґрунтовано напрями поглиблення співпраці шляхом розширення виробничо-інвестиційної кооперації та інтеграції українських підприємств до регіональних ланцюгів доданої вартості. Результати дослідження можуть бути використані у практичній діяльності органів державної влади, суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, а також у навчальному процесі та подальших наукових дослідженнях з міжнародної економіки та європейської інтеграції.
Trade and economic relations between Ukraine and Poland
Москвич, О. О. Торговельно-економічні відносини України і Польщі = Trade and economic relations between Ukraine and Poland : магістерська робота ; спец. 051 ''Економіка'' / О. О. Москвич ; наук. кер. О. В. Тур. – Миколаїв : НУК, 2025. – 106 с.
Keywords: торговельно-економічні відносини; міжнародна торгівля; Україна; Польща; євроінтеграція; товарообіг; експорт; імпорт; логістичні коридори; ефективність торгівлі.; trade and economic relations; international trade; Ukraine; Poland; European integration; trade turnover; exports; imports; logistics corridors; trade efficiency; 051 ''Економіка''