Усвідомлення життєвого шляху, як фактор особистісного зростання - Українець Л. В.; Ukrainets L. V. (My University, 2025)
Українець Л.В. «Усвідомлення життєвого шляху, як фактор особистісного зростання» Кваліфікаційна робота зі спеціальності 053 «Психологія», освітньої програми «Психологія». Миколаїв: НУК ім. адм. Макарова, 2025. 99 сторінок. Магістерська робота присвячена дослідженню структури та рівнів усвідомлення життєвого шляху у людей, які мають досвід проживання в умовах соціальної нестабільності та воєнних викликів, а також виявленню його взаємозв’язку з психологічною життєстійкістю, силою наміру та проявами особистісного зростання. Метою дослідження визначено встановлення специфіки усвідомлення життєвого шляху у цієї вибірки та з’ясування, які компоненти усвідомлення найбільш тісно пов’язані з внутрішніми ресурсами особистості та її здатністю до конструктивного саморозвитку у кризових умовах. Теоретичну базу роботи становлять 61джерело, відібране внаслідок аналізу сучасних наукових досліджень, методичної літератури та матеріалів інтернет-ресурсів. Використано порівняльний теоретичний аналіз, конкретизацію та узагальнення даних, що дозволило уточнити зміст понять «життєвий шлях», «усвідомлення життєвого шляху», «життєстійкість», «намір» та «особистісне зростання». Аналіз літератури засвідчив, що усвідомлення життєвого шляху є багатовимірним процесом, який охоплює рефлексію досвіду, визначення життєвих замислів та здатність до саморегуляції в умовах невизначеності. У ході теоретичного аналізу встановлено, що в умовах соціальної та воєнної нестабільності рівень усвідомлення власного життєвого шляху може виступати важливим психологічним ресурсом, який сприяє життєстійкості, адаптації та збереженню внутрішньої цілісності. Розглянуто психологічні особливості людей, які пережили кризові події, зокрема їхню схильність до ре інтерпретації досвіду, переоцінки життєвих пріоритетів і формувань нових смислових орієнтирів. Сформульовано основні принципи побудови моделі усвідомлення життєвого шляху з урахуванням індивідуальних та контекстуальних чинників. Отримані результати свідчать про наявність значущого взаємозв’язку між рівнем усвідомлення життєвого шляху, життєстійкістю та силою наміру. Встановлено, що вищий рівень усвідомлення пов’язаний із підвищеною рефлективністю, саморегуляцією, смислотворенням та особистісним зростанням. Зроблені висновки мають практичне значення для психологічного консультування, розробки програм підтримки людей у кризових ситуаціях та формування стратегій розвитку психологічної стійкості.
Life Path Awareness as a Factor of Personal Growth
Українець, Л. В. Усвідомлення життєвого шляху, як фактор особистісного зростання = Life Path Awareness as a Factor of Personal Growth : магістерська робота ; спец. 053 ''Психологія'' / Л. В. Українець ; наук. кер. С. В. Карсканова. – Миколаїв : НУК, 2025. – 100 с.
Keywords: усвідомлення життєвого шляху; особистісне зростання; життєвий шлях; рефлексія; смислотворення; Life path awareness; personal growth; life path; reflection; meaning making.; 053 ''Психологія''