Бази даних державних електронних реєстрів: аналіз територіального розміщення серверів - Задерейко О. В.; Трофименко О. Г.; Єленич С. І.; Логінова Н. І.; Гура В. I.; Троянський О. В.; Zadereyko Оlexander V.; Trofymenko Olena G.; Yelenych Svitlana E.; Loginova Nataliia I.; Hura Volodymyr I.; Troyanskiy Оlexander V. (My University, 2025)
Статтю присвячено висвітленню питань захисту і доступності баз даних державних електронних реєстрів. Показано, що персональні дані громадян України цих баз даних використовуються в інформаційно-аналітичних та інформаційно-комунікаційних системах з метою оптимізації ведення обліку та забезпечення цифрового суверенітету держави. З’ясовано, що за умов дії воєнного стану у цифровому середовищі держави є пряма загроза втрати баз персональних даних електронних реєстрів через постійні кібернетичні та фізичні атаки на інфраструктуру країни. Метою статті є дослідження фізичного розташування серверів баз даних електронних реєстрів України, аналіз можливого впливу на захищеність і доступність цих реєстрів факторів різного територіального розміщення баз персональних даних, як на території держави на під час війни, так і за кордоном задля збереження функціональності цифрової інфраструктури держави. Методика дослідження полягає в розгляді можливих варіантів розміщення баз даних державних електронних реєстрів під час дій воєнного стану в країні; аналізі переваг та недоліків кожного з варіантів такого розміщення; перевірці фізичного розташування серверів баз персональних даних електронних реєстрів; розробці заходів та рекомендацій, які забезпечать безвідмовну роботу цифрової інфраструктури держави. Результати. За умов дії воєнного стану виважений та розумний підхід до вибору розміщення державних реєстрів допоможе мінімізувати загрози витоків, пошкодження, спотворення та втрати баз даних з персональними даними громадян України. Немаловажним при такому виборі є створення на регулярній основі обновлюваних резервних копій баз даних державних реєстрів задля можливого відновлення працездатності цих реєстрів у разі пошкодження дата-центів під час воєнних дій. Проведений аналіз дозволяє детально оцінити ризики та переваги різних варіантів розташування електронних державних реєстрів України на серверах для зберігання баз персональних даних громадян під час воєнних дій та визначити найбільш доцільний варіант.
State electronic registry databases: analysis of the territorial location of servers
Бази даних державних електронних реєстрів: аналіз територіального розміщення серверів = State electronic registry databases: analysis of the territorial location of servers / О. В. Задерейко, О. Г. Трофименко, С. І. Єленич, Н. І. Логінова, В. I. Гура, О. В. Троянський // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 2 (500). – С. 263–274.
Keywords: бази даних; електронні реєстри; державні реєстри; персональні дані; безпека державних реєстрів; databases; electronic registers; state registers; personal data; security of state registers