Використання методів інтелектуального аналізу даних для вибору бази розподілу загальновиробничих витрат - Прокопович Л. Б.; Каткова Н. В.; Prokopovich L. B.; Katkova N. V. (Ефективна економіка, 2020)
У статті розглянута проблема обґрунтування вибору бази розподілу загальновиробничих витрат. Визначені причини ускладнення розподілу загальновиробничих витрат. Зазначено, що, оскільки прямі витрати на оплату праці є самою розповсюдженою базою розподілу загальновиробничих витрат на багатьох підприємствах, зменшення її частки у структурі виробничої собівартості продукції, як мінімум, ставить питання пошуку нової бази розподілу, як максимум – вимагає застосування інших способів калькулювання. З метою підвищення рівня обґрунтованості вибору бази розподілу для статей загальновиробничих витрат запропоновано застосування методу інтелектуального аналізу даних, що дозволить підвисити точність обчислення розподілених та нерозподілених загальновиробничих витрат й, відповідно, виробничої собівартості продукції (робіт, послуг). Розроблено загальну схему використання методу нечіткої множини для вибору бази розподілу загальновиробничих витрат. На прикладі конкретного підприємства розглянуто можливість застосування інтелектуального аналізу даних у обліковій діяльності для обґрунтування вибору бази розподілу загальновиробничих витрат.
Using of data mining methods for selection of allocating base of overhead expenses
Прокопович, Л. Б. Використання методів інтелектуального аналізу даних для вибору бази розподілу загальновиробничих витрат = Using of data mining methods for selection of allocating base of overhead expenses / Л. Б. Прокопович, Н. В. Каткова // Ефективна економіка. – 2020. – № 8.
Keywords: витрати; база розподілу; загальновиробничі витрати; вибір; нечітка множина; інтелектуальній аналіз даних; expenses; allocating base; overhead expenses; selection; fuzzy set; data mining