Проєктування обводів швидкохідних морських катерів за допомогою CAD/CAE системи SolidWorks - Соломаха Михайло Вадимович (My University, 2025)
Магістерська робота присвячена проєктуванню та оптимізації обводів швидкохідного глісуючого катера в SolidWorks з гідродинамічним розрахунком у Flow Simulation. Проаналізовано теорію глісування, класифікацію корпусів та сучасні моделі катерів (Brig Eagle 6.7, UMS 700 HT тощо). Розроблено параметричну 3D-модель прототипу з використанням Lofted Surface, Filled Surface та Knit Surface. Виконано CFD-розрахунки для прототипу (водотоннажність 2018 кг, швидкість 50 вузлів). Запропоновано модернізацію: плавніша змінна кілеватість (16–28°) з gradual rocker та два поздовжні редани на борт. Результати: зниження опору на 54,7 % (з 4628 Н до 2098 Н), потужності двигуна удвічі (до 113 к.с.), покращення морехідності та економічності. Практична цінність – рекомендації для впровадження оптимізованих обводів.
Соломаха, М. В. Проєктування обводів швидкохідних морських катерів за допомогою CAD/CAE системи SolidWorks : магістерська робота : спец. 135 "Суднобудування" / М. В. Соломаха ; наук. кер. В. О. Нєкрасов. - Миколаїв : НУК, 2025. - 126 с.
Keywords: глісуюче судно; обводи корпусу; змінна кілеватість; поздовжні редани; SolidWorks; Flow Simulation; оптимізація; 135 "Суднобудування"; planing vessel; hull lines; variable deadrise; longitudinal strakes; SolidWorks; Flow Simulation; optimization