Лопатка осьової турбомашини - Котляр Дмитро Володимирович; Борисенко Валерій Дмитрович; Устенко Сергій Анатолійович (Державна служба інтелектуальної власності України, 2012)
Лопатка осьової турбомашини містить обводи спинки і коритця, які виконані у вигляді апроксимуючих поверхонь. Координати вузлових вершин характеристичних багатогранників поверхонь обводів спинки і коритця лопатки визначені на кожному характерному перерізі лопатки формалізованим графічним способом знаходження координат точок параболічної кривої, що обумовлена заданими геометричними параметрам профілю, які є вихідними даними термогазодинамічного розрахунку потоку проточної частини ступеня на відповідному її характерному перерізі.
Пат. 68220 Україна. Лопатка осьової турбомашини /В.Д. Борисенко, Д.В. Котляр, С.А. Устенко. МПК F01D 5/14. № 201107192; заявл. 06.06.2011; опубл. 26.03.2012, Бюл. № 6
Keywords: крива Безьє; лопатка турбіни; профіль лопатки; осьова турбіна; апроксимуючі поверхні; вузлові точки; кривизна поверхні