Сучасні тенденції розробки систем формування природньомовних відповідей при пошуку в базах текстових документів - Вишняк, М. Ю.; Пироженко, М. Ю.; Vyshniak, Mykhailo Yu.; Pyrozhenko, Mykhailo Yu. (My University, 2022)
Система надання відповідей – це інформаційна система для пошуку відповідей на запитання, які користувач ставить природною мовою. Ця дисципліна є одним з головних напрямів обробки текстів природних мов та інформаційного пошуку, що має практичне застосування в різних сферах, таких як освіта, туризм, охорона здоров’я та особиста допомога. Надійні методи аналізу тексту дають нам спосіб зрозуміти або синтезувати великі обсяги тексту, не читаючи їх. Дослідження цієї галузі дозволяють економить зусилля користувачів та надають їм можливість приймати швидкі рішення. Мета. Аналіз стану розвитку методологічної бази розробки інформаційних систем, що здатні відповідати на фактографічні питання, на базі інформації, представленої неструктурованими текстовими колекціями даних. Методика. Дослідження проводилось з використанням системного підходу, методів абстрагування, системного аналізу, порівняння та синтезу. Результати. Проведено аналіз сучасної ситуації з розробкою систем формування природньомовних відповідей. Визначено схему роботи таких систем. Виявлено сучасні тенденції вдосконалення аналізованих систем. Наукова новизна. Було вирішено актуальне наукове завдання, що полягає в теоретико-методологічному обґрунтуванні підходів та принципів побудови систем обробки текстів природних мов з урахуванням останніх тенденцій. Практична значимість. Полягає в можливості застосування наукових положень і висновків дослідження для розробки та впровадження систем надання відповідей; у процесі викладання дисциплін з обробки природних мов у вищих навчальних закладах; під час написання посібників з обробки природних мов; під час проведення прикладних досліджень.
Вишняк, М. Ю. Сучасні тенденції розробки систем формування природньомовних відповідей при пошуку в базах текстових документів = Modern trends in the development of systems for the natural language responses formation when searching in the text document databases / М. Ю. Вишняк, М. Ю. Пироженко // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2022. – № 2 (489). – С. 60–65.
Keywords: системи надання відповідей; текстова аналітика; методи інформаційного пошуку; ідентифікація іменованих об’єктів; обробка природної мови; проблема множинного вибору; question-answering systems; text analytics; information search methods; named entity recognition; natural language processing; multiple choice problems