Макроекономічний аналіз трудового потенціалу вітчизняних закладів вищої освіти - Дибач, І. Л.; Dybach, I. (My University, 2018)
В статті розглянуто макроекономічні основи трудового потенціалу вищої освіти. Визначено, що демографічна ситуація в Україні має поступову тенденцію до погіршення. Досліджено науковий потенціал закладів вищої освіти та доведено, що ситуація у підготовці кадрів вищої кваліфікації є неоднозначною: значне скорочення аспірантів та повільне збільшення чисельності докторантів. Від’ємною є тенденція щодо кількості доцентів та професорів у закладах вищої освіти. З’ясовано, що в останнє десятиріччя відбувається скорочення фінансування вищої освіти, що негативним чином впливає на формування трудового потенціалу вищої освіти. За результатами аналізу сформульовано низку завдань щодо покращення трудового потенціалу закладів вищої освіти.
Дибач, І. Л. Макроекономічний аналіз трудового потенціалу вітчизняних закладів вищої освіти = Macroeconomic analysis of labor potential of higher education / І. Л. Дибач // Вісн. ХНУ. Сер. Економічні науки. – Хмельницький : ХНУ, 2018. – № 6, т. 1 (264). – С. 163–168.
Keywords: освіта; заклади вищої освіти; трудовий потенціал; макроекономічні аспекти; науково-педагогічні кадри; education; higher education; employment potential; macro - economic aspects; scien tific and teaching staff