Застосування проєктної технології у процесі фахової підготовки майбутніх учителів фізичної культури - Ізбаш Леонід Михайлович (Видавнича група "Наукові перспективи", 2026)
У статті висвітлено питання використання проєктної технології в межах професійної підготовки майбутніх учителів фізичної культури. Наголошено, що традиційні підходи до професійної підготовки не в повній мірі відповідають сучасним вимогам, оскільки здебільшого орієнтовані на репродуктивне засвоєння знань. Тому особливого значення набуває застосування інноваційних педагогічних технологій, зокрема й проєктної, яка передбачатиме активну участь студентів в освітньому процесі, розвиток їхньої самостійності, критичного мислення та професійних компетентностей. Зауважено, що в контексті наукової розвідки розуміємо проєктну технологію як одну із провідних інноваційних педагогічних технологій, за якої майбутні вчителі фізичної культури виконують певні проєкти в межах освітнього процесу вищої школи. У статті висвітлено види проєктів, які можна використати в процесі професійної підготовки майбутніх спеціалістів: навчальні, інформаційні, практико-орієнтовані; соціальні; творчі. Окреслено основні ознаки проєктної технології: наявність проблеми або практичного завдання, самостійна діяльність студентів, можливість інтеграції знань із різних дисциплін, етапність, практична спрямованість, наявність рефлексії. Зазначено, що всі етапи є взаємопов’язаними, логічними та діють комплексно. Однак практична спрямованість та рефлексія є взаємодоповнюючими складовими: перша забезпечує реальний результат, а друга – усвідомлення та вдосконалення цього процесу. Разом вони становлять ефективну, сучасну модель навчання. Також у науковій розвідці висвітлено етапи проєктної роботи, їхню суть, види робіт на кожному етапі. Зроблено висновок, що проєктна технологія має певні переваги (забезпечує практичну спрямованість навчання; сприяє формуванню професійних компетентностей педагога; підвищує мотивацію до навчання через активну діяльність; сприяє розвитку рефлексії та самооцінки; дозволяє інтегрувати знання з різних дисциплін) та недоліки (застосування проєктної роботи потребує значних часових витрат як від студентів, так і від викладачів; потребує високого рівня методичної підготовки).
Application of project-based learning technology in the process of professional training of future physical education teachers
Ізбаш Л.М. Застосування проєктної технології у процесі фахової підготовки майбутніх учителів фізичної культури = Application of project-based learning technology in the process of professional training of future physical education teachers / Л.М. Ізбаш // Наукові інновації та передові технології (Серія «Управління та адміністрування», Серія «Право», Серія «Економіка», Серія «Психологія», Серія «Педагогіка»): журнал. 2026. № 5(57). С. 1576-1586
Keywords: проєктна технологія; професійна підготовка; майбутній учитель; фізична культура