Цифровізація фінансового сектору економіки - Рибалко, В. С. (My University, 2022)
Цифровізація економіки є результатом економічних і технологічних перетворень країни, а саме автоматизації виробничих процесів, при яких усі операції здійснюються в режимі реального часу з урахуванням змін внутрішнього та зовнішнього бізнес-середовища, впровадження електронне управління бізнесом, онлайн-послуги тощо. Ефективне впровадження цих заходів дає змогу прискорити темпи виробництва, автоматизувати фінансову та соціальну сфери, узагальнити використання електронно-обчислювальної техніки, переосмислити функціональність виробничих потужностей тощо. Поряд із деякими загрозами оцифрування фінансових технологій, які, як очікується, посилять економічні дисбаланси в країні та стимулюють паралельні процеси в економіці, активний розвиток цифрових технологій та їх впровадження в економічну діяльність створюють додаткові можливості для економіки та створюють передумови для зростання. Досвід деяких країн свідчить про позитивний вплив інноваційних фінансових технологій на рівень стабільності національної економіки. Інноваційні технології є ефективним інструментом підвищення ефективності бізнес-структур, полегшення доступу громадськості та підвищення якості фінансових послуг. Сучасні показники економічного розвитку країни є загрозливими та характеризуються значною мінливістю та нестабільністю, а тому загрожують стабільності національної економіки. Ці тенденції є передумовами для впровадження інноваційних методів підвищення ефективності державного управління, одним із яких є цифровізація економіки. На жаль, сьогодні в країні ці проблеми лише на стадії формування. Відсутність нормативно-правової бази, що регулює ці процеси, недостатнє фінансування розвитку інновацій, застаріла апаратна база, низький рівень інформованості персоналу суттєво уповільнюють темпи цифровізації економіки та гальмують перехід країни до функціонування на основі четверта промислова революція. Узагальнення наукової роботи щодо завдань підвищення макроекономічної стабільності країни показало наявність великої кількості публікацій з цієї проблематики. Так, визначення сутності та економічного змісту поняття «макроекономічна стабільність» зроблено в наукових працях Ч. Ванга, І. В. Карпенка, Г. В. Колодки, А. Л. Ле, Ч. Ловелла та інших. Дослідженню особливостей впровадження цифрових фінансових технологій присвячені наукові праці К. Денана, Д. Ельмендорфа, П. Левіна, П. Мертона, Д. Сігеля та інших. При цьому практично відсутній зв’язок між рівнем цифровізації економіки та показниками її розвитку. Таким чином, актуальність кваліфікаційної роботи зумовлена необхідністю вивчення рівня макроекономічної стабільності країни, підтримки ролі цифрових фінансових технологій для забезпечення економічної стабільності, визначення ключових векторів реалізації заходів щодо підвищення рівень цифровізації фінансового сектору. Метою роботи є дослідження впливу цифрових фінансових технологій на показники макроекономічної стабільності країни. Відповідно до мети визначено наступні завдання: - вивчити зміст поняття «макроекономічна стабільність», підтримати основні показники для оцінки її рівня; - проаналізувати сучасні тенденції розвитку цифрових фінансових технологій в Україні, обґрунтувати їх роль у забезпеченні макроекономічної стабільності; - оцінити зв'язок між показниками стабільності національної економіки та індексом цифрових фінансових технологій; - визначити пріоритетні шляхи підвищення рівня цифровізації фінансового сектору України як передумови підвищення його макроекономічної стабільності. Об’єктом роботи є система показників впровадження цифрових фінансових технологій. Предметом дослідження є економічні відносини, що виникають між органами державної влади в процесі впровадження цифрових фінансових технологій як передумови забезпечення макроекономічної стабільності країни. Методи дослідження, що використовуються в процесі пошуку та обробки матеріалів: узагальнення, порівняльний, структурний аналіз, метод множинної регресії, методи Дікі-Фуллера та Філіпса Перрона. Фактологічну основу роботи складають нормативно-правові акти, щорічні звіти Головного управління статистики України, дані Світового банку, міжнародних організацій, наукові публікації періодичних видань, монографій, навчальних посібників тощо. Кваліфікаційна робота складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел. Загальний обсяг роботи становить 65 сторінок. Кваліфікаційна робота містить 4 таблиці, 12 рисунків, список використаних джерел включає 64 найменування та викладений на 7 сторінках. Основна частина кваліфікаційної роботи складається з чотирьох розділів. У першому розділі досліджено економічний зміст поняття макроекономічної стабільності, обґрунтовано основні її показники, проаналізовано роль цифрових фінансових технологій в економічному розвитку країни. У другому розділі визначено основні індикатори оцінювання рівня запровадження цифрових фінансових технологій у країні; оцінено зв’язок між показниками макроекономічного розвитку країни та рівнем цифровізації фінансового сектору. У третьому розділі розроблено заходи підвищення рівня цифровізації економіки України як передумови зростання її стабільності. Четвертий розділи містить питання охорони праці на підприємстві.
Рибалко, В. С. Цифровізація фінансового сектору економіки : бакалаврська робота ; спец. 072 "Фінанси, банківська справа та страхування" / В. С. Рибалко ; наук. кер. А. І. Зінченко. – Миколаїв : НУК, 2022. – 64 с.
Keywords: 072 "Фінанси, банківська справа та страхування"