Інтеграція європейських стандартів охорони праці, екологічного менеджменту та соціальної відповідальності в систему управління підприємств морської інфраструктури України - Ремешевська Ірина Володимирівна; Гурець Наталія Володимирівна; Грушина Ольга Григорівна; Remeshevska Iryna V.; Gurets Nataliy V.; Grushyna Olga G. (My University, 2025)
У статті досліджуються актуальні проблеми інтеграції європейських підходів до охорони праці, екологічної безпеки та соціальної відповідальності в систему управління підприємств морської інфраструктури України. Зазначено, що впровадження комплексного інтегрованого підходу, який базується на міжнародних стандартах ISO 14001, ISO 45001 та ISO 26000, є необхідною умовою для забезпечення ефективного функціонування та сталого розвитку галузі. Проведено аналіз сучасного стану підприємств морської портової системи України, а також основних стратегічних документів і нормативних актів, що визначають ключові напрями їх реформування на прикладі державного підприємства «Адміністрація морських портів України». Особливу увагу приділено вивченню позитивної динаміки діяльності морських портів в умовах воєнного стану, що свідчить про їхню стійкість і адаптивність до зовнішніх викликів. У роботі обґрунтовано застосування концепції циклу PDCA (Plan-Do-Check-Act) як механізму забезпечення безперервного вдосконалення системи управління охороною праці, екологічним менеджментом і соціальною відповідальністю на підприємствах морської інфраструктури. Запропонована модель реалізації PDCA сприяє інтеграції відповідних процесів і стандартів у комплексну систему управління, що дає змогу своєчасно та систематично реагувати на виявлені ризики й загрози. Визначено ключові ризики, небезпеки й екологічні аспекти діяльності, які потребують постійного контролю та мінімізації негативного впливу на довкілля та здоров’я працівників. Отримані результати підтверджують доцільність гармонізації управлінських практик із європейськими стандартами як важливу передумову підвищення безпеки праці, екологічної безпеки, соціальної відповідальності та конкурентоспроможності підприємств морської інфраструктури України. Практичне впровадження інтегрованої системи управління сприятиме сталому розвитку галузі, покращенню екологічного стану портових територій, а також формуванню позитивного іміджу українських морських портів на міжнародній арені. Додатково в роботі запропоновано низку заходів, спрямованих на вдосконалення процесів впровадження міжнародних стандартів, що передбачають розробку комплексної моделі управління, використання цифрових технологій та розвиток партнерства із зацікавленими сторонами.
Integration of european standards of occupational health and safety, environmental management and social sustainability into the management system of maritime infrastructure in Ukraine
Ремешевська, І. В. Інтеграція європейських стандартів охорони праці, екологічного менеджменту та соціальної відповідальності в систему управління підприємств морської інфраструктури України = Integration of european standards of occupational health and safety, environmental management and social sustainability into the management system of maritime infrastructure in Ukraine / І. В. Ремешевська, Н. В. Гурець, О. Г. Грушина // Shipbuilding & Marine Infrastructure. – 2025. – № 2 (21). – С. 145–156.
Keywords: європейські стандарти; охорона праці; екологічний менеджмент; соціальна відповідальність; морські порти; European standards; occupational health and safety; environmental management; social responsibility; maritime ports