Компоновка модернізованого зернового терміналу морського порту - Стасюк Максим Олександрович (My University, 2025)
У даній роботі розглянуто сучасні тенденції розвитку інфраструктури для перевезення та переробки зернових вантажів водним транспортом, зокрема через морські порти та внутрішні водні шляхи. У першому розділі проаналізовано загальний стан ринку перевезень зернових вантажів, тенденції модернізації портів, відновлення судноплавства на внутрішніх водних шляхах, а також екологічні, енергетичні та геополітичні аспекти, що впливають на логістику. Другий розділ присвячений технологічним процесам переробки зерна в портах: представлено основні типи перевантажувальних комплексів, сучасні технології очищення, зберігання та навантаження зернових, технічні вимоги до проєктування, а також новітні тренди у сфері цифровізації, екологічної модернізації та євроінтеграції інфраструктури. У третьому розділі розглядаються підходи до просторового планування вантажних районів портів для ефективної переробки зернових вантажів з урахуванням технічних, логістичних та екологічних чинників. Четвертий розділ повністю присвячено питанням техніки безпеки та охорони праці при роботі з зерновими вантажами у портах. Особливу увагу приділено аналізу потенційних небезпек, вимогам до засобів індивідуального та колективного захисту, системам вентиляції та пилопригнічення, пожежній та вибухопожежній безпеці, а також організації санітарно-гігієнічних умов праці. Визначено основні заходи щодо запобігання професійним захворюванням і нещасним випадкам, а також вимоги до електробезпеки та дій у разі надзвичайних ситуацій. Робота спирається на сучасні українські та міжнародні джерела і має на меті запропонувати практичні рекомендації для удосконалення портової інфраструктури в контексті підвищення ефективності та безпеки переробки зернових вантажів.
Стасюк, М. О. Компоновка модернізованого зернового терміналу морського порту : бакалаврська робота ; спец. 135 ''Cуднобудування'' / М. О. Стасюк ; наук. кер. В. В. Голеншин. – Миколаїв : НУК, 2025. – 99 с.
Keywords: морська інфраструктура; зерновий термінал; просторове планування; технологія перевантаження зерна; 135 ''Cуднобудування''; maritime infrastructure; grain terminal; spatial planning; grain transshipment technology