Менеджмент якості в діяльності бібліотек - Бєлодєд, О. В.; Диндеренко, К. С.; Панченко, Т. С. (My University, 2010)
В сучасних умовах перед бібліотеками ВНЗ України стоїть завдання підвищення якості інформаційних продуктів та сервісних послуг, що надаються користувачам. Теоретичним підґрунтям діяльності по підвищенню якості продукції та послуг є положення концепції менеджменту якості. Зміст даної концепції полягає у створенні моделі удосконалення бібліотеки на основі міжнародних стандартів серії ISO 9000. Мета дайджесту „Менеджмент якості в діяльності бібліотек ” – ознайомити фахівців бібліотек ВНЗ з основним масивом документів за темою. Дайджест включає в себе анотовані описи книг та статей з фахових періодичних видань . Матеріал згруповано за розділами: “Міжнародні та державні стандарти”, “Модернізація бібліотек на основі менеджменту якості”, “Якість роботи бібліотеки: критерії вивчення”. У межах кожного розділу матеріал розташовано за алфавітом у такій послідовності: книги, статті з періодичних видань.
Менеджмент якості в діяльності бібліотек [ Текст] : дайджест / уклад.: О. В. Бєлодєд, К. С. Диндеренко ; ред. Т. С. Панченко. – Миколаїв: НУК, 2010. – 6 с.
Keywords: дайджест; менеджмент якості діяльності бібліотеки; бібліотеки вишу; модернізація бібліотек