Відпрацювання технології лазерного зварювання стикових з’єднань сталі 30ХГСА - Бернацький А. В.; Сіора О. В.; Соколовський М. В.; Шамсутдінова Н. О.; Данилейко О. О.; Bernatskyi Artemii V.; Siora Oleksandr V.; Sokolovskyi Mykola V.; Shamsutdinova Nataliia O.; Danyleiko Oleksandr O. (My University, 2023)
Особливістю зварювання високоміцних сталей є чутливість їх до перегрівання з погіршенням властивостей металу зони термічного впливу, схильність до утворення холодних тріщин на ділянці перегрівання або в шві, де метал загартовується під час зварювання, та виникнення зон знеміцнення поза ділянками загартування. Метою даної роботи є пошук можливості поліпшення якості та властивостей стикових з’єднань сталі 30ХГСА при забезпеченні підвищеної продуктивності зварювальних робіт, шляхом застосування лазерного зварювання. Якісні зварні з’єднання високоміцних сталей, принаймні товщиною 3,0 та 6,0 мм, можна виконувати при використанні лазерного випромінювання. Велика швидкість лазерного зварювання, яка у кілька або багато разів більша, ніж дугового зварювання, зумовлює отримання швів значно меншої ширини без надмірного провисання металу. При лазерному зварюванні у середовищі СО2, Ar, Не, їх суміші та N2 сталі 30ХГСА глибина проплавлювання суттєво не змінюється. Під час лазерного зварювання у середовищі інертних газів досягається краще формування з’єднань, але при цьому можливе утворення пор. Застосування активуючого флюсу ВС-31 при лазерному зварюванні не ефективне. Встановлено, що при лазерному зварюванні мають місце високі швидкості нагрівання (700…1200 °С/с і більше), короткочасне, на протязі кількох секунд, перебування при температурах інтенсивного росту зерна та великі швидкості охолодження W6/5=10…80 °С/с в залежності від товщини сталі та режиму зварювання. Стикові з’єднання сталі 30ХГСА, виконані лазерним зварюванням, характеризуються підвищеною твердістю металу шва (менше в серединній частині) і прилеглих ділянок ЗТВ та наявністю знеміцнених ділянок ЗТВ, особливо термічно зміцненої сталі, на відстані 0,8…1,5 мм від шва. Відсутність холодних тріщин свідчить про невисоку схильність до тріщиноутворення таких з’єднань. Для зниження твердості, поліпшення пластичності металу та убезпечення від тріщиноутворення, зварні з’єднання доцільно піддавати додатковій термічній обробці. Отримані дані можуть бути використані при розробці технологій лазерного зварювання різних виробів, зокрема посудин тиску, із високоміцних сталей.
Development of technology of laser welding of butt joints of steel 30KHGSA
Відпрацювання технології лазерного зварювання стикових з’єднань сталі 30ХГСА = Development of technology of laser welding of butt joints of steel 30KHGSA / А. В. Бернацький, О. В. Сіора, М. В. Соколовський, Н. О. Шамсутдінова, О. О. Данилейко // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2023. – № 2–3 (491–492). – С. 36–41.