Розробка та дослідження роботи системи керування автоматизованої установки для наплавлення пучком електродів - Баша Сергій Васильович (НУК, 2024)
Кваліфікаційна робота має 94 с., 49 рис., 36 формул, 9 табл., 44 джерела. У роботі розроблена система автоматичного керування наплавленням пучком електродів. Виконана модернізація електроімпульсного копіювально-прошивочного верстату 4Б723М, що дозволило провести комплекс експериментальних досліджень для оцінки роботи розробленої системи. Розроблений та виготовлений блок безконтактного збудження дуги (осцилятор) та доведена стабільність його роботи при використанні різних матеріалів дослідного зразка та покритих електродів у пучку. Розроблена та виготовлена плата підсилювача сигналу зворотного зв’язку від датчика Холла. Завдяки чому, встановлена можливість стабілізації процесу наплавлення пучком електродів. Проведене тестування системи керування приводами переміщень на базі крокових двигунів 86HS156, NEMA34 та драйверів SEA2D810 для переміщення пучка електродів за трьома осями. Висока точність переміщення була забезпечена використанням потенціометричних лінійок LTM. Розглянуті основні небезпечності при експлуатації установки та наведені правила експлуатації кожного обладнання, які входять до її складу. Розраховано захисне заземлення. Рекомендовані основні заходи з запобігання потрапляння газів, аерозолів та пилу в атмосферу. Для економічного розрахунку витрат на проєктні розробки та виготовлення дослідного зразка наплавочної установки пучком покритих електродів визначено якісний та кількісний склад проєктної групи. Загальна сума витрат становить 497 814 грн.
Баша, С. В. Розробка та дослідження роботи системи керування автоматизованої установки для наплавлення пучком електродів : магістерська робота ; спец. 131 "Прикладна механіка" / С. В. Баша ; наук. кер. С. В. Драган. – Миколаїв : НУК, 2024. – 97 с.
Keywords: система автоматичного керування; наплавочна установка; пучок електродів; стійкість; стабільність; безконтактне збудження дуги; осцилятор; кроковий двигун; драйвер; датчик Холла; 131 "Прикладна механіка"; automatic control system; design setting; bunch of electrodes; firmness; stability; contactless excitation of arc; oscillator; foot-pace engine; driver; the Hоllа sensor