Інформаційно-комунікаційні потоки закладів вищої освіти в контексті корпоратизації - Дибач, І. Л.; Дыбач, И. Л.; Dybach, I. L. (My University, 2020)
Передумовою успіху закладу вищої освіти (ЗВО) в умовах формування ринку освітніх послуг стає ефективне управління інформацією. Метою публікації є вивчення теоретико-методичних аспектів формування інформаційно-комунікаційних потоків ЗВО в умовах упровадження в практику їх діяльності корпоративних методів і технології управління. Розглянуто інформаційне середовище як сукупність інформаційних і комунікаційних механізмів, технічних засобів, каналів та потоків розповсюдження інформації. Вивчено особливості інформаційного середовища ЗВО як інструмент управління корпоративною організацією за допомогою системи організаційних комунікацій. Запропоновано під інформаційно-комунікаційною структурою закладу вищої освіти розуміти організовану та керовану взаємодію людей, технічних засобів, програмного забезпечення, даних і системних ресурсів, що збирають, перетворюють і поширюють інформацію в закладі освіти. Доведено, що інформаційно-комунікаційна структура функціонує завдяки інформаційно-комунікаційним механізмам, які виконують чотири основні функції: контроль, мотивація, емоційне вираження та інформування. Вивчено характер інформаційного потоку в структурі ЗВО, який набуває формальних і неформальних форм. Розглянуто основні функції менеджменту в контексті комунікаційних зв’язків та опрацьовано напрями комунікаційних зв’язків залежно від належності організаційної структури до бюрократичного або органічного типів. Запропоновано загальну модель інформаційно-комунікаційної взаємодії ЗВО, яка включає елементи такої взаємодії та кілька взаємозалежних етапів інформаційного обміну між відправником і одержувачем. Опрацьовано основні складові річного звіту закладу вищої освіти, що є визначальним джерелом інформації для стейкхолдерів про результативність діяльності закладу.
Дибач, І. Л. Інформаційно-комунікаційні потоки закладів вищої освіти в контексті корпоратизації = The Information and Communication Flows of Higher Education Institutions in the Context of Corporatization / І. Л. Дибач // Бізнес Інформ. 2020. – № 3 (506). – C. 191–199.
Keywords: корпоратизація; заклади вищої освіти; інформаційне середовище; інформаційно-комунікаційні потоки; інформаційно-комунікаційна система; корпоратизация; учреждения высшего образования; информационная среда; информационно-коммуникационные потоки; информационно-коммуникационная система; corporatization; higher education institutions; information environment; information and communication flows; information and communication system