Проекційна модель оцінювання вагомості наукового контенту - Петрушка, А. І.; Пелещишин, А. М.; Petrushka, Alina I.; Peleshchyshyn, Andrii M. (My University, 2019)
Анотація. Мета дослідження полягає в розробленні проекційної інформаційної моделі наукового контенту як базису системи оцінювання його вагомості в контексті задоволення інформаційних потреб. Для досягнення поставленої мети виконано завдання: виявлено можливі сфери реалізації функціонального призначення наукового контенту в контексті задоволення інформаційних потреб; ідентифіковано істотні ознаки наукового контенту як функціонального типу мовлення; визначено структуру інформаційної моделі наукового контенту, що відображає зв’язки між сферами реалізації функціонального призначення наукового контенту та його ознаками. Методика. Під час проведення дослідження використано такі загальнонаукові методи, як аналіз, синтез, описовий і моделювання. Метод аналізу використовувався для ідентифікації сфер реалізації функціонального призначення наукового контенту та його істотних ознак. Метод синтезу – для встановлення взаємозв’язків між ознаками наукового контенту та сферами реалізації його функціонального призначення – проекціями. Описовий метод застосовувався для розкриття наукових понять, зокрема для встановлення дефініцій ознак наукового контенту. Метод моделювання дає можливість розробити структуру проекційної моделі наукового контенту, що відображає істотні ознаки наукового контенту, які виявляють різну міру вагомості в кожній з проекцій. Об’єктом дослідження є оцінювання вагомості наукового контенту. Предметом дослідження є розроблення проекційної інформаційної моделі наукового контенту, що відображає зв’язки між сферами реалізації функціонального призначення наукового контенту та його ознаками в контексті задоволення інформаційних потреб. Результати. Проекційна інформаційна модель оцінювання вагомості наукового контенту побудована на основі співвідношення 17 істотних ознак наукового контенту й 4 проекцій, тобто сфер реалізації його функціонального призначення. Науковий контент виявляється в таких сферах суспільної діяльності, як наука, практика, освіта/самоосвіта та популяризація науки, що забезпечує задоволення інформаційних потреб споживачів у науковому знанні. Ідентифіковані ознаки наукового контенту відповідають його базовим і додатковим комунікаційним завданням. Розроблено алгоритм визначення вагомості наукового контенту в певній проекції. Наукова новизна полягає в розробленні проекційної інформаційної моделі наукового контенту, яка відображає його істотні ознаки в контексті задоволення інформаційних потреб у різних сферах реалізації його функціонального призначення. Практична значимість полягає у формуванні теоретичної бази для подальшого розроблення системи градуювальних характеристик з метою встановлення вагомості ознаки в кожній із проекцій і визначення системи маркерів кожної ознаки наукового контенту для застосування електронних інформаційно-пошукових систем.
Петрушка, А. І. Проекційна модель оцінювання вагомості наукового контенту = Projective model for evaluation of scientific content impact / А. І. Петрушка, А. М. Пелещишин // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2019. – № 1 (475). – С. 149–155.
Keywords: науковий контент; інформаційна модель; оцінювання; інформаційні потреби; алгоритм; scientific content; information model; evaluation; information needs; algorithm