Дослідження та вибір раціональної схеми системи охолодження суднового двигуна - Поджіо Олексій Сергійович (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі проведено дослідження та обґрунтування раціональної схеми двоконтурної маловитратної системи охолодження для суднового дизельного двигуна Volvo Penta D7E, встановленого на поліцейському катері. Виконано моделювання робочого циклу двигуна, динамічний аналіз сил, проєктування та розрахунок основних теплообмінних апаратів (водо-водяних охолоджувачів, масляного охолоджувача та охолоджувача наддувного повітря). Техніко-економічне обґрунтування підтверджує зниження питомої витрати палива на 9,4 %, річний економічний ефект понад 2 млн грн та термін окупності близько 0,35 року. Розроблено заходи з охорони праці та захисту навколишнього середовища. Результати роботи свідчать про доцільність практичного впровадження запропонованої системи.
Поджіо, О. С. Дослідження та вибір раціональної схеми системи охолодження суднового двигуна : магістерська робота ; спец. 142 "Енергетичне машинобудування" / О. С. Поджіо ; наук. кер. О. А. Гогоренко. – Миколаїв : НУК, 2025. – 83 с.
Keywords: система охолодження; судновий двигун; Volvo Penta D7E; маловитратна двоконтурна система; теплообмінні апарати; економічна ефективність; 142 "Енергетичне машинобудування"; cooling system; marine engine; low-flow two-circuit system; heat exchangers; economic efficiency