Екологічний підхід до освіти студентів спеціальностей 101 «Екологія» та 183 «Технології захисту навколишнього середовища» - Демчук Л. І.; Пацева І. Г.; Герасимчук О. Л.; Циганенко-Дзюбенко І. Ю.; Demchuk Liudmyla I.; Patseva Iryna H.; Herasymchuk Olena L.; Tsyhanenko-Dziubenko Illia Yu. (My University, 2023)
Екологічна освіта для студентів спеціальностей 101 «Екологія» та 183 «Технології захисту навко¬лишнього середовища» є важливим фундаментальним елементом компетентності фахівців середньої ланки, оскільки сучасне суспільство стикається зі значними екологічними проблемами та викликами. Мета. Головною стратегічною метою є формування екологічної культури як особистісної системи екологічних цінностей. Здатність розуміти та вирішувати екологічні проблеми є корисною для фахівців різних галузей, а екологічні підходи стають все більш важливими у вирішенні бізнесових, соціальних та технологічних про¬блем. Для реалізації поставленої мети були використані наукові методи аналізу та узагальнення. Ключовими аспектами важливості екологічної освіти у вищій школі є усвідомлення екологічних проблем, розвиток еколо¬гічного мислення, навичок прийняття екологічно чутливих рішень, екологічної грамотності та підготовка до вирішення екологічних проблем. Загалом, екологічна освіта забезпечує студентів знаннями, вміннями та навичками, необхідними для розуміння та вирішення екологічних проблем у різних сферах життєдіяльності, що спряиє розвитку стійкого та екологіч¬но безпечного суспільства. Результати. Встановлено важливість та актуальність розвитку системи вищої екологічної освіти, особливо в технічних університетах, як визначального чинника формування гармонійного, екологічно безпечного та еко¬логічно дружнього суспільства і складової освіти для сталого (збалансованого) розвитку. Зазначається, що поширення екологічної освіти в умовах глобальної екологічної кризи є необхідною передумовою її подолання та фундаментальним елементом процесу суспільної трансформації в напрямку формування ноосфери. Наукова новизна. Сучасний світ стикається з багатьма викликами, пов’язаними з навколишнім середовищем і сталим розвитком, зокрема зі зміною клімату, втратою біорізноманіття, забрудненням повітря і води та утво-ренням відходів. Тому знання та розуміння екологічних процесів і принципів залишається важливим для всіх професіоналів. Практична значимість. Загалом, екологічна освіта допомагає формувати свідомих громадян, які розуміють важливість турботи про довкілля та можуть зробити свій внесок у сталий розвиток суспільства.
Ecological approach to the education of students majoring in 101 «Ecology» and 183 «Environmental protection technologies»
Екологічний підхід до освіти студентів спеціальностей 101 «Екологія» та 183 «Технології захисту навколишнього середовища» = Ecological approach to the education of students majoring in 101 «Ecology» and 183 «Environmental protection technologies» / Л. І. Демчук, І. Г. Пацева, О. Л. Герасимчук, І. Ю. Циганенко-Дзюбенко // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2023. – № 4 (493). – С. 184–193.
Keywords: освіта; екологізація; екологічна освіта; навколишнє середовище; екологічні цінності; сталий розвиток; education; greening; environmental education; environment; environmental values; sustainable development