Determining the influence of the medium reaction and the technique of magnetite modification on the effectiveness of heavy metals sorption - Trus, І.; Gomelya, N.; Trokhymenko, G.; Magas, N.; Hlushko, O. (My University, 2019)
Розробка надiйних, екологiчно безпечних i економiчно вигiдних методiв очищення води вiд важких металiв, є першочерговим завданням для охорони навколишнього середовища. Дослiджено ефективнiсть сорбцiйного очищення та доочищення природних вод вiд iонiв важких металiв при використаннi модифiкованого магнетиту. Як сорбент використовували зразки магнетиту, отриманi при спiввiдношеннi концентрацiй iонiв залiза (II) i залiза (III) 1:2; 1:1 i 2:1, та зразки, модифiкованi сульфiдом натрiю. Експериментальними дослiдженнями показано, що сорбцiйна ємнiсть магнетиту по iонах важких металiв зростає при збiльшеннi спiввiдношення [Fe2+]/[Fe3+] вiд 1:2 до 2:1. Дослiджено вплив рН середовища на ефективнiсть сорбцiї iонiв важких металiв на магнетитi. Показано, що сорбцiйна ємнiсть магнетиту по iонам мiдi, цинку, нiкелю та кадмiю зростає при збiльшеннi рН середовища вiд 6,0 до 8,6, що обумовлено частковим гiдролiзом iонiв важких металiв.
Determining the influence of the medium reaction and the technique of magnetite modification on the effectiveness of heavy metals sorption / І. Trus, N. Gomelya, G. Trokhymenko, N. Magas, O. Hlushko // Eastern – European of Enterprise Technologies. – 2019. – Vol. 6, № 10 (102). – P. 48–54.
Keywords: магнетит; важкi метали; сорбцiйна ємнiсть; модифiкування; гуанiдiн; тiосемiкарбазiд; сульфiд натрiю