Automated Resonance Identification in Nuclear Data Evaluation - Валтон А. В.Ноах; Зівенко Олексій; Фріч Уільям; Форбес Якобс; Левіс Аманда; Броун Джессі; Собес Влад (Computational Physics, 2024. arXiv. doi: 10.48550/arXiv.2402.14122, 2024)
Глобальні та національні зусилля з надання високоякісних ядерних даних користувачам мають широкий вплив на такі сфери застосування, як національна безпека, експлуатація реакторів, фундаментальна наука, галузі медицини тощо. Оцінка поперечного перерізу є значною частиною цих зусиль, оскільки вона поєднує теорію та експеримент для отримання запропонованих значень і невизначеності для ймовірностей реакції. У більшості ізотопів поперечний переріз демонструє резонансну поведінку в тому, що називається резонансною областю енергії падаючого нейтрона. Оцінка резонансної області – це спеціалізований тип оцінки ядерних даних, який може вимагати від вчених-експертів значних ручних зусиль і місяців часу. У цій статті невипуклі, нелінійні методи оптимізації поєднуються з концепціями інференційної статистики, щоб вивести набір оптимізованих моделей резонансу з експериментальних даних в автоматичний спосіб, який не залежить від попередніх оцінок. Ця методологія спрямована на покращення робочого процесу резонансного оцінювача шляхом мінімізації часу, зусиль і попередніх упереджень, одночасно покращуючи відтворюваність і здатність документувати, вирішуючи загальновизнані проблеми в цій галузі.
Автоматизована ідентифікація резонансу в оцінці ядерних даних
Keywords: Resonance; evaluation; automation; reproducibility