Між майбутнім і минулим: закономірність україно-російського цивілізаційного протистояння - Патлайчук О. В.; Ступак О. П.; Patlaichuk Oksana; Stupak Olga (My University, 2020)
З огляду на актуальність проблеми цивілізаційного вибору України за умови реалізації Росією на пострадянському просторі агресивної реінтеграційної стратегії в статті коротко окреслено алгоритми російського політичного режиму в історичному контексті. Показано, що протягом п’яти століть Росія проводила одну й ту саму політику, застосовуючи техніку дестабілізації, залякування та підкупу, розширюючи свою територію, залу чаючи ресурси, які у свою чергу будуть використані для нового розширення. Таким чином, проведення аналізу змісту сучасної геополітики РФ неможливо без урахування соціокультурного підґрунтя її творення і розвитку, реального процесу формування і утвердження політико-правових цінностей, зрештою, без розуміння історії як реальності, наповненої конкретними діями, ідеями, переконаннями. Розглянуто приклади міжчасових аналогій, зокрема конкретні політичні судові процеси сорокових років та справи українських політичних в’язнів – Катин ська справа 1940 року та «Кримська справа 26 лютого 2014 року». Доведено, що циклічна замкненість є однією із суттєвих особливостей способу буття Російської імперії, а кожна спроба модернізації обертається станом кризи і новою формою догматизму.
Between the future and the past: the regularity of the Ukrainian-Russian civilizational confrontation
Патлайчук, О. Між майбутнім і минулим: закономірність україно-російського цивілізаційного протистояння = Between the future and the past: the regularity of the Ukrainian-Russian civilizational confrontation / О. Патлайчук, О. Ступак // Knowledge, Education, Law, Management. – 2020. – № 6 (34), vol. 2. – P. 34–44.
Keywords: Ключові слова: цивілізаційний вибір; політичний режим; зовнішня експансія; історичні аналогії; циклічна замкненість; civilization choice; geopolitics; external expansion; historical analogies; cyclical isolation