Регіоналізація та глобалізація як переважаючі тенденції розвитку сучасного світового господарства - Волочієнко Павло Ігорович (My University, 2025)
У магістерській роботі досліджено глобалізаційні та регіоналізаційні процеси як чинники трансформації світової економіки в умовах нової геоекономічної реальності. Узагальнено теоретичні підходи до трактування глобалізації й регіоналізації, проаналізовано їх взаємозв’язок, суперечності та методологічні підходи до оцінювання глобалізаційних процесів, актуальність яких зумовлена посиленням геоекономічної фрагментації, цифровою трансформацією та зростанням ролі регіональних інтеграційних об’єднань. Проаналізовано індикатори й напрями розвитку глобалізації у ХХІ столітті та роль регіональних інтеграційних об’єднань на прикладі ЄС, USMCA, АСЕАН і МЕРКОСУР. Оцінено позицію України у глобалізаційних і регіоналізаційних процесах з урахуванням динаміки індексу глобалізації KOF, змін у структурі зовнішньої торгівлі та трансформації інтеграційної моделі в умовах війни та євроінтеграції. Обґрунтовано напрями адаптації національної економіки України до сучасних тенденцій глобалізації та регіоналізації, зокрема структурної модернізації, диверсифікації зовнішньоекономічних зв’язків, розвитку людського капіталу, інноваційного й «зеленого» розвитку та зміцнення економічної безпеки. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання в державній економічній і зовнішньоекономічній політиці, стратегіях післявоєнного відновлення та євроінтеграції, а також у навчальному процесі.
Regionalization and globalization as the prevailing trends in the development of the modern world economy
Волочієнко, П. І. Регіоналізація та глобалізація як переважаючі тенденції розвитку сучасного світового господарства = Regionalization and globalization as the prevailing trends in the development of the modern world economy : магістерська робота ; спец. 051 ''Економіка'' / П. І. Волочієнко ; наук. кер. О. В. Тур. – Миколаїв : НУК, 2025. – 97 с.
Keywords: глобалізація; регіоналізація; геоекономічна фрагментація; регіональні інтеграційні об’єднання; європейська інтеграція; національна економіка України; економічна безпека.; 051 ''Економіка''; globalization; regionalization; geo-economic fragmentation; regional integration groupings; European integration; national economy of Ukraine; economic security