Розробка технології зварювання ємності зі сталі AISI 304 для зберігання цукрового сиропу - Тараскин Д. С. (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі присвячено створенню технологічного процесу виробництва ємності, яка призначена для накопичення та фасування цукрового сиропу, виготовленої з нержавіючої (корозійностійкої) сталі. Сьогодні корозійностійка сталь посідає провідне місце у всіх галузях промисловості — від великого машинобудування й енергетики до електроніки та високоточної механіки. Особливо широке застосування цей матеріал знайшов у харчовій сфері. Це пояснюється тим, що поряд зі склом і деякими полімерними матеріалами, нержавіюча сталь є чи не єдиною сировиною, офіційно затвердженою для виробництва обладнання, що використовується для обробки, зберігання та транспортування харчової продукції. Такий вибір матеріалу зумовлений суворими стандартами щодо гігієни, відсутності токсичності та інших критично важливих параметрів. Було проведено аналіз структури та механічних характеристик цієї сталі та її зварних з'єднань, а також розроблено технологічний регламент зварювання та виробництва резервуара, включаючи розрахунок економічних показників. Кінцевим результатом цих досліджень - оптимальний і економічно вигідний варіант, який повністю відповідає вимогам експлуатації конструкції та забезпечує вирішення проблем виникнення гарячих і холодних тріщин у зварних швах, а також мінімізує ризики корозійного пошкодження металу. Загальний вміст пояснювальної записки складає 111 аркушів та містить _7_розділів.
Тараскин, Д. С. Розробка технології зварювання ємності зі сталі AISI 304 для зберігання цукрового сиропу : магістерська робота ; спец. 131 "Прикладна механіка" / Д. С. Тараскин ; наук. кер. Є. А. Бутурля. – Миколаїв : НУК, 2025. – 113 с.
Keywords: AISI304; сталеві резервуари; нержавіюча сталь; 131 "Прикладна механіка"; steel tanks; stainless