Зворотний зв’язок по куту вильоту ротора в системі регулювання збудження для демпфування малих коливань - Дєнін Андрій Станіславович (НУК, 2024)
В кваліфікаційній магістерській роботі розглянуті питання впливу зворотного зв'язку по куту вильоту ротора в системі автоматичного регулювання напруги синхронного генератора на його динамічні властивості. А саме, розглянута статична стійкість роботи генератора на потужну мережу, на активно-індуктивне навантаження при одиночній роботі та при роботі паралельно з іншими генераторами. Показано, що регулювання збудження по куту вильоту ротора дозволяє значно підвищити статичну стійкість роботи та рівень демпфування малих коливань режимних параметрів синхронного генератора. Найбільш ефективним є введення зворотного зв'язку по куту вильоту ротора в поперечній осі збудження скомпенсованого синхронного генератор, який представляє собою синхронний генератор подовжньо-поперечного збудження, в якому в усіх нормальних усталених режимах роботи кут вильоту ротора дорівнює нулеві. Статична стійкість генератора одноосьового збудження також підвищується, але в конкретному режимі, що передбачає постійне підлаштування коефіцієнтів зворотних зв'язків системи автоматичного регулювання під конкретний режим роботи. Також введення зворотного зв'язку по куту вильоту ротора значного знижує відносні коливання режимних параметрів між паралельно працюючими генераторами, що виникають у зв'язку із нерівномірністю ходу первинних двигунів. Всі зроблені в роботі висновки підкріплені відповідними аналітичними розрахунками та графіками.
Feedback on the torque angle in the excitation control system for damping small oscillations
Дєнін, А. С. Зворотний зв’язок по куту вильоту ротора в системі регулювання збудження для демпфування малих коливань = Feedback on the torque angle in the excitation control system for damping small oscillations : магістерська робота ; спец. 141 "Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка" / А. С. Дєнін ; наук. кер. С. М. Новогрецький. – Миколаїв : НУК, 2024. – 89 с.
Keywords: синхронний генератор; автоматичний регулятор збудження; статична стійкість; кут вильоту ротора; подовжньо-поперечне збудження; 141 "Електроенергетика; електротехніка та електромеханіка"; synchronous generator; automatic excitation regulator; static stability; torque angle; longitudinal and transverse excitation