Екологія візуального середовища та вплив на якість життя населення - Познякова Вікторія Олександрівна; Pozniakova V. O. (My University, 2026)
У дипломній роботі досліджено вплив візуального середовища на психоемоційний стан людини та якість життя населення. Розглянуто теоретичні основи відеоекології, особливості функціонування зорової системи людини та механізми сприйняття візуальної інформації. Проаналізовано роль кольору у формуванні емоційних, психологічних та фізіологічних реакцій людини. Особливу увагу приділено впливу цифрового середовища, зокрема смартфонів, комп’ютерів та сучасних технологій віртуальної реальності, на органи зору та особливості сприйняття навколишнього світу. Досліджено відмінності між сприйняттям об’єктів у реальному середовищі та їх відображенням на цифрових екранах. Визначено основні фактори, що впливають на комфортність візуального середовища та рівень зорового навантаження. У практичній частині роботи проведено анкетування респондентів щодо особливостей використання цифрових пристроїв, тривалості взаємодії з екранами та суб’єктивної оцінки впливу цифрового середовища на стан зору. На основі отриманих результатів запропоновано рекомендації щодо зниження негативного впливу цифрових технологій на людину та покращення умов візуального комфорту.
Ecology of the Visual Environment and Its Impact on the Quality of Life of the Population
Keywords: відеоекологія; візуальне середовище; зорове сприйняття; цифрові технології; психологія кольору; віртуальна реальність; якість життя; органи зору.; 101 "Екологія"; video ecology; visual environment; visual perception; digital technologies; color psychology; virtual reality; quality of life; visual organs