Модернізація автоматизованого електропривода установки для транспортування зерна - Маєр Микола Васильович (My University, 2026)
Об’єкт дослідження – система керування електропривода установки для транспортування зерна (ківшевої норії). Мета роботи – модернізація електропривода ківшевої норії на основі застосування регульованих асинхронних двигунів. У першому розділі розглянуті сфери використання та класифікація транспортуючих машин, наведена класифікація, конструктивна схема і основні вузли ківшових норій. В якості об’єкту дослідження вибрана норія типу Н50-10, наведені її технічні дані та відомості про електричне обладнання. У розділі 2 виконаний аналіз існуючих видів електродвигунів, наведені основні вимоги до електроприводів; вибраний сучасний електродвигун для привода норії, розглянуті способи керування швидкістю асинхронного двигуна. Для керування обраним двигуном вибраний трифазний перетворювач частоти типу FR-A741, наведені його технічні дані. В розділі 3 зроблений математичний опис елементів системи керування, проведені розрахунки по їх вибору, складені розрахункові динамічні моделі системи керування та проведений аналіз її динамічних властивостей при зміні законів керування, в результаті чого обрана схема системи керування, що забезпечуює найкращі параметри налагодження регулятора швидкості, які показали, що розглянута система задовольняє вимогам, які пред'являються до електроприводів транспортуючих механізмів. В розділі 4 розглянуті питання охорони праці при експлуатації електропривода норії. Додатки містять 8 слайдів мультимедійної презентації.
Keywords: автоматизація; аналіз динаміки; математична модель; норія ківшева; система керування; електропривод; 141 "Електроенергетика електротехніка та електромеханіка"