Практико-орієнтований підхід як актуальний концепт професійної підготовки майбутніх фахівців - Вишківська В. Б; Патлайчук О. В.; Голікова О. М. (My University, 2022)
У статті досліджуються теоретичні аспекти практико орієнтованого навчання та здійснюється пошук шляхів застосу вання практико орієнтованого підходу як реалізаційного компонента забезпечення професіоналізації підготовки майбутніх фахівців. Цей підхід нині вважається одним із найефективніших, оскільки забезпечує цілісність і фундаменталізацію професійної педагогічної підготовки через поглиблення методологічної, теоретичної і практичної підготовки студентів, розширення профілю професійної підготовки; максимальне наближення студентів до умов майбутньої професійної діяльності. З’ясовано, що сутність практико орієнто ваного підходу полягає в організації освіт нього процесу шляхом максимального наближення змісту навчальних дисциплін до контексту майбутньої професії, що дає можливість проєктувати цілісний навчальний процес, а також допомагає створювати умови для цілеспрямованого формування конкурентоспроможності майбутніх фахівців. При цьому відмінність традиційного та практико-орієнтованого підходів полягає у зміні спрямованості змісту професійної підготовки на кінцевий продукт навчання, використанні активних методів досягнення поставлених цілей, організації продуктивного співробітництва. Обгрунтовано концептуальність положень системно-діяльнісного підходу, які дозволяють конструювати індивідуальні освітні траєкторії кожного студента, забезпечуючи трансформацію навчальної діяльності у професійну шляхом продуманої інтеграції теоретичної, практичної та методичної складових професійної підготовки. Актуалізовано значущість використання проєктної технології в системі професійної підготовки вчителів, спрямованої на формування комплексу професійних компетенцій вчителя, затребуваних в умовах інформаційного суспільства, та організацію передпрофесійного входження студента у професію.
Вишківська, В. Б. Практико-орієнтований підхід як актуальний концепт професійної підготовки майбутніх фахівців = Practice-oriented approach as a current concept of professional training of future specialists / В. Б. Вишківська, О. В. Патлайчук, О. М. Голікова // Інноваційна педагогіка : наук. журн. ПНДІЕІ. – Одеса : Гельветика, 2022. – Вип. 51, т. 1. – С. 168–171.
Keywords: професійна підготовка; практико-орієнтований підхід; конкуренто спроможність; навчальне співробітництво; проєктна технологія; фундаменталізація освіти; прикладна спрямованість професійної підготовки; professional training; practiceoriented approach; competitiveness; educational cooperation; project technology; fundamentalization of education; applied orientation of professional training