Організація і здійснення влади в правовій державі - Музика А. В. (My University, 2025)
Музика А. В. Організація і здійснення влади в правовій державі – кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Випускова кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» (081 Право). – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, 2025. Кваліфікаційна робота присвячена комплексному дослідженню сутності, організаційних механізмів та правових інструментів здійснення публічної влади в умовах становлення і розвитку правової держави, а також визначенню стратегічних напрямів їхнього вдосконалення в контексті сучасних глобалізаційних і технологічних викликів. Проаналізовано динаміку взаємодії гілок влади, виявлено ризики, породжені цифровізацією та наднаціональним регулюванням, та обґрунтовано необхідність конституційної адаптації. У першому розділі «Теоретико-правові основи організації і здійснення влади в правовій державі» з’ясовано поняття та сутність правової держави, її історичний розвиток, а також розкрито основні принципи організації влади (верховенство права, гарантованість прав і свобод). Визначено, що правова держава є найвищим конституційним ідеалом, а її функціональною основою – принцип розподілу влади. У другому розділі «Механізми здійснення влади в правовій державі» детально проаналізовано розподіл влад як фундаментальний принцип. Досліджено взаємодію органів державної влади, акцентуючи увагу на системі стримувань і противаг, яка забезпечує баланс та взаємний контроль між законодавчою, виконавчою та судовою гілками. Визначено, що ключову роль у підтриманні цієї динамічної рівноваги відіграє судова влада, що здійснює фінальний контроль за законністю та конституційністю владних актів. Третій розділ «Виклики та перспективи розвитку правової держави в сучасних умовах» присвячений ідентифікації системних загроз: ерозії суверенітету під впливом глобалізації та «технократичного перекосу» внаслідок цифровізації, що ставить під загрозу конституційні права (приватність, право на справедливе рішення) через алгоритмічну упередженість. На основі аналізу українського та міжнародного досвіду обґрунтовано необхідність переходу до концепції «функціонального суверенітету» та конституційного контролю над технологіями. Запропоновано конкретні заходи щодо вдосконалення механізмів влади: посилення контролю парламенту (цифровий аудит), завершення реформи децентралізації та запровадження алгоритмічної прозорості виконавчої влади. У Висновках підведено підсумки, констатовано, що організація і здійснення влади в правовій державі вимагає свідомої інституційної адаптації та ребалансування повноважень для використання переваг технологічної ефективності без втрати правової підзвітності. Запропоновані напрями реформ, що включають синергію конституційних інновацій, адміністративних реформ та технологічної прозорості, є стратегічним імперативом для збереження конституційної суті правової держави.
Музика, А. В. Організація і здійснення влади в правовій державі : магістерська робота ; спец. 081 ''Право'' / А. В. Музика ; наук. кер. М. Л. Горішня. – Миколаїв : НУК, 2025. – 76 с.
Keywords: правова держава; розподіл влади; система стримувань і противаг; глобалізація; цифровізація; функціональний суверенітет; підзвітність; адміністративна юстиція; алгоритмічна прозорість; конституційний контроль; 081 ''Право''