Формування та розвиток читацьких навичок у дітей молодшого шкільного віку з інтелектуальними порушеннями засобами ІКТ - Семенів Юлія Петрівна (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
У роботі розкрито теоретичні та методичні засади формування читацьких навичок у дітей молодшого шкільного віку з інтелектуальними порушеннями в умовах використання інтерактивних комп’ютерних технологій. Проаналізовано психолого-педагогічні особливості розвитку дітей зазначеної нозологічної категорії, окреслено труднощі, що виникають під час оволодіння ними процесом читання, а також визначено потенціал цифрових засобів у корекційно-розвитковому навчанні. Емпіричним шляхом встановлено рівні сформованості читацьких навичок за трьома критеріями: літерально-складовим, інтонаційно-виразним та лексико-семантичним. На основі результатів дослідження розроблено та експериментально апробовано дидактичну модель формування читацьких навичок із використанням інтерактивних комп’ютерних технологій, що передбачає послідовну реалізацію чотирьох етапів: орієнтовно-мотиваційного, формування первинних умінь, автоматизації та вдосконалення техніки читання, розвитку розуміння прочитаного. Результати експерименту підтвердили ефективність запропонованої моделі, що проявилося у підвищенні рівня мовленнєвої виразності, швидкості та усвідомленості читання дітей з інтелектуальними порушеннями. Практичне значення дослідження полягає в удосконаленні підходів до організації навчання дітей із порушеннями інтелектуального розвитку, розробленні комплексу вправ і методичних рекомендацій для логопедів та педагогів, які працюють у спеціальних і інклюзивних закладах освіти.
Formation and development of reading skills in younger school-age children with intellectual disabilities through ICT tools
Семенів Ю.П. Формування та розвиток читацьких навичок у дітей молодшого шкільного віку з інтелектуальними порушеннями засобами ІКТ = Formation and development of reading skills in younger school-age children with intellectual disabilities through ICT tools : магістерська робота : спец. 016 Спеціальна освіта / Ю.П. Семенів ; наук. кер. І.В. Середа – Миколаїв : НУК, 2025. – 139 с.
Keywords: читацькі навички; інтелектуальні порушення; діти молодшого шкільного віку; інтерактивні комп’ютерні технології; дидактична модель; спеціальна освіта; reading skills; intellectual disabilities; primary school children; interactive computer technologies; didactic model; special education