Вплив сімейного виховання на формування моральної свідомості підлітків - Околець А. Е.; Okolets A. E. (My University, 2025)
Околець А. Е. Вплив сімейного виховання на формування моральної свідомості підлітків. Кваліфікаційна робота зі спеціальності 053 «Психологія», освітньої програми «Психологія». Миколаїв: НУК ім. адм. Макарова, 2025. 89 сторінок. Метою дослідження обрано вивчення впливу сімейного виховання на моральну свідомість підлітків. Із літературних джерел досліджуваної проблематики після аналізу до загального списку наукових джерел було зараховано 58 джерел. Для досягнення поставленої мети застосовано порівняльний теоретичний аналіз, конкретизацію й узагальнення даних наукової, методичної літератури і контенту мережі Інтернет. Проведений аналіз літературних джерел показав, що підлітковий вік є одним із найважливіших і водночас найбільш вразливих періодів становлення моральних орієнтацій та ціннісних установок особистості. Виявлено, що сім’я є основним середовищем становлення моральних установок, стиль сімейного виховання визначає моральні орієнтири та поведінкові моделі підлітка. Розглянуто особливості специфічних рис кожного стилю виховання, моральної спрямованості батьків та виявлення механізмів їхнього впливу на моральну сферу та ціннісні орієнтації підлітків. Сформульовано основні принципи, що визначають процес становлення моральної свідомості підлітка в сімейному контексті, зокрема принцип розвитку (поетапність формування моральних орієнтацій), принцип детермінізму (взаємозумовленість стилю виховання та моральних установок), принцип гуманізації та емоційної підтримки, а також принцип системності, який передбачає узгодженість сімейних норм, цінностей та виховних впливів. Отримано наступні результати: У ході теоретичного аналізу уточнено змістове наповнення понять «моральна свідомість підлітка» та «сімейне виховання», систематизовано сучасні підходи до розуміння стилів виховання та їхнього впливу на розвиток моральної сфери. Емпіричне дослідження дозволило виявити особливості сформованості моральних орієнтацій у підлітків та визначити характер зв’язку між показниками сімейного виховання і рівнем моральної свідомості. У практичній частині роботи апробовано рекомендації щодо оптимізації сімейного виховання, спрямовані на підтримку розвитку моральних якостей підлітків, що підтвердило їхню ефективність та прикладну значущість.
The Influence of Family Upbringing on the Formation of Adolescents’ Moral Consciousness
Околець, А. Е. Вплив сімейного виховання на формування моральної свідомості підлітків = The Influence of Family Upbringing on the Formation of Adolescents’ Moral Consciousness : магістерська робота ; спец. 053 ''Психологія'' / А. Е. Околець ; наук. кер. О. Ю. Кравчук. – Миколаїв : НУК, 2025. – 163 с.
Keywords: моральна свідомість; підлітковий вік; стиль сімейного виховання; моральні цінності та орієнтації; психологічні механізми впливу сім’ї; 053 ''Психологія''; moral consciousness; adolescence; parenting style; moral values and orientations; psychological mechanisms of family influence