Стабільність дугового процесу та перенос металу при наплавленні пучком покритих електродів - Драган С. В.; Ярос Ю. О.; Бойко І. О.; Drahan Stanislav V.; Yaros Yuriy O.; Boyko Igor O. (My University, 2025)
Наведені результати дослідження відмінностей процесу перенесення електродного металу при наплавленні одиничним електродом та пучком електродів марки Т 590. На підставі аналізу отриманих осцилограм зварювального струму і напруги на дузі та порівняння відповідних коефіцієнтів варіації параметрів показана можливість досягнення при використанні пучка електродів високої стабільності дугового процесу і продуктивності наплавлення на рівні механізованих способів. Мета – порівняльні дослідження масопереносу, стабільності електродугового процесу та продуктивності наплавлення одиничним покритим електродом та пучком, складеним з трьох електродів. Методика – експериментально-розрахункове дослідження електродугового процесу за допомогою оригінальної установки УПЕ 500, яка передбачає автоматичну реєстрацію і цифрову обробку отриманих даних з одночасною стабілізацією параметрів режиму наплавлення. Результати. Отримані осцилограми параметрів дугового процесу свідчать про відмінність типу перенесення електродного металу при наплавленні одиничним покритим електродом та пучком електродів. Порівняння коефіцієнтів варіації електричних параметрів дуги показало можливість наплавлення пучком електродів зносостійкого шару металу з високим рівнем стабільності дугового процесу. Наукова новизна. Встановлено, що при наплавленні пучком електродів марки Т 590 крапельний перенос електродного металу відбувається за типом G (без коротких замикань) на відміну від переносу за типом D (з короткими замиканнями дугового проміжку) при наплавленні одиночним електродом. Дуговий процес наплавлення пучком електродів характеризується високою стабільністю електричних параметрів, що підтверджується визначеними розрахунком коефіцієнтами варіації: струму 3,2 % i Kv = напруги 15,7 % u Kv. Практична значимість. Показано, що використання пучка з трьох електродів марки Т 590 дозволяє підвищити продуктивність наплавлення в 1,6 рази у порівнянні з наплавленням одиночним електродом і наблизити до продуктивності механізованих способів наплавлення.
Arc process stability and metal transfer in welded bulb coated electrodes
Драган, С. В. Стабільність дугового процесу та перенос металу при наплавленні пучком покритих електродів = Arc process stability and metal transfer in welded bulb coated electrodes / С. В. Драган, Ю. О. Ярос, І. О. Бойко // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 3 (501). – С. 55–61.
Keywords: дуговий процес; пучок електродів; стабільність; коефіцієнт варіації; продуктивність; arc process; electrode bundle; stability; coefficient of variation; productivity