Удосконалення обладнання водолазного комплексу на основі спеціального виконання електродвигуна системи обробки дихально-газової суміші - Горбачов, Максим; Horbachov, Maksym (My University, 2020)
Актуальність теми. «Традиційними» способами рішення задач підвищення технічного рівня рухомих і статичних електричних машин є використання удосконалених електротехнічних матеріалів, методик оптимізаційних розрахунків та систем охолодження. Однак можливості подальшого розвитку електромеханічних пристроїв вказаними способами в рамках традиційних («класичних») структур і конструкцій електромагнітних систем (ЕМС) є обмеженими. Необхідні нові нетрадиційні підходи до удосконалення електричних машин на основі системного підходу, структурних перетворень і структурної оптимізації їх ЕМС. Удосконалення обладнання морської техніки можливо на основі використання спеціальних електродвигунів з підвищеною конструктивною пристосованістю до конкретних механізмів, на основі нових нетрадиційних конструкторсько-технологічних рішень ЕМС. На основі викладеного, пошук нових нетрадиційних конструкторсько-технологічних рішень ЕМС, що забезпечують зниження масогабаритних показників, а також підвищення компактності і надійності електродвигунів морського призначення, має особливу актуальність. Мета і задачі дослідження. Робота направлена на вирішення питання можливості удосконалення обладнання водолазного комплексу на основі спеціального виконання електродвигуна системи обробки дихально- газової суміші. Для досягнення поставленої мети в магістерській роботі визначені і вирішені такі задачі: - аналіз обладнання барокамери і підводної спускової камери водолазного комплексу; - аналіз варіантів конструкцій асинхронних двигунів для приводу вентиляторів; - обґрунтування конструкторсько-технологічних рішень асинхронного двигуна спеціального виконання; - удосконалення конструктивних і схемотехнічних рішень обладнання камер водолазного комплексу; - розрахунок спеціального двигуна системи обробки дихально-газової суміші. Також в роботі розглянуті екологічні питання та питання охорони праці. Об’єкт дослідження – трифазні асинхронні двигуни спеціального виконання. Предмет дослідження – показники технічного варіантів ЕМС електродвигунів з традиційною і перетвореною структурою активних елементів. Наукова новизна одержаних результатів: - визначено вплив заміни електродвигуна системи обробки дихально-газової суміші класичного циліндричного виконання на торцевий асинхронний двигун.
Горбачов, М. В. Удосконалення обладнання водолазного комплексу на основі спеціального виконання електродвигуна системи обробки дихально-газової суміші = Improvement of the equipment of a diving complex on the basis of special execution of the electric motor of system of processing of a respiratory and gas mix : робота магістра ; 141 "Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка" / М. В. Горбачов ; наук. кер. Р. А. Ставинський. – Херсон : ХФ НУК, 2020. – 65 с.
Keywords: трифазні асинхронні двигуни; обладнання водолазного комплексу; барокамера; водолазний комплекс; 141 "Електроенегетика, електротехніка та електромеханіка"; three-phase asynchronous motors; diving complex equipment; pressure chamber; diving complex