Розкриття інформації про інтелектуальний капітал у звітності підприємства - Бурлан С. А.; Каткова Н. В.; Burlan S. A.; Katkova N. V. (My University, 2019)
Метою статті є дослідження підходів до формування та розкриття інформації про інтелектуальний капітал у звітності підприємств. Дослі¬джено сутність інтелектуального капіталу, наведено його основні ознаки. Проаналізовані підходи до структурування інтелектуального капі¬талу та запропонована для застосування в системах обліку і звітності його структура, яка складається з елементів людського, структурного та соціально-репутаційного капіталу. Визначено основні елементи складових інтелектуального капіталу для відображення їх у звітності за до¬помогою системи відповідних показників. Досліджено та узагальнено підходи до формування та розкриття інформації про інтелектуальний ка¬пітал у звітності підприємств. Ураховуючи неможливість отримання повної інформації про складові інтелектуального капіталу у традиційних системах обліку, рекомендовано для її формування та розкриття у звітності використовувати інші управлінські концепції та моделі, зокрема BSC, ARC, Skandia navigator, Іntangible Assets Monitor, Ramboll’s holistic company model, IC dVAL, Wissensbilanz, Intellectual Capital Rating, MERITUM, DATI. Встановлено, що надання інформації користувачам про інтелектуальний капітал можливо з використанням різних способів, які відрізняються спрямованістю і ефективністю.
Disclosing the Intellectual Capital Information in the Company’s Reporting
Бурлан, С. А. Розкриття інформації про інтелектуальний капітал у звітності підприємства = Disclosing the Intellectual Capital Information in the Company’s Reporting / С. А. Бурлан, Н. В. Каткова // Бізнес Інформ. – 2019. – № 2. – С. 354–361.