Інститут нейтралітету у міжнародному праві - Юн, А. Л.; Yun, A. L. (My University, 2021)
Юн А. Л. Інститут нейтралітету у міжнародному праві Сьогодні нейтралітет як засіб вирішення конфліктів через переговори і пошук взаємовигідних рішень залишається в міжнародній практиці та доводить свою життєздатність. Проте, інститут нейтралітету потребує перегляду ряду концептуальних основ, що направлені на підвищення його ефективності та ролі у встановленні і підтримці міжнародного миру та безпеки, розширенні сфери його дії і пристосуванні до сучасних міжнародних реалій. З появою нових осередків конфліктів, обумовлених безпосередньо економічними інтересами розвинених країн, нейтралітет держав, що стоять на позиції неучасті у військових конфліктах, знову стає актуальним. У першому розділі під назвою «Теоретичні аспекти генези, змісту та форм нейтралітету як політико-правової категорії» наведені та проаналізовані існуючі дефініції поняття «нейтралітет» та його форми, розглянута генеза становлення та розвитку цього політико-правового явища. Другий розділ «Характеристика постійного нейтралітету як вищої форми його розвитку» розкриває поняття і зміст постійного нейтралітету як найвищої форми нейтралітету, способи його встановлення, можливість членства постійно нейтральних держав у міжнародних організаціях та міжнародно-правову відповідальність, яка настає за порушення цього статусу. У третьому розділі «Інститут нейтралітету в сучасних умовах розвитку міжнародно-правових відносин» йдеться, безпосередньо, про практику реалізації такого міжнародно-правового статусу, як нейтралітет на прикладі конкретних держав, а саме: Швейцарії, Австрії та Мальти, а також про перспективи подальшого розвитку нейтралітету у сучасному міжнародному праві.
Юн, А. Л. Інститут нейтралітету у міжнародному праві = Neutrality institute in international law : магістерська робота ; спец. 081 “Право“ / А. Л. Юн ; наук. кер. Н. П. Бортник. – Миколаїв : НУК, 2021. – 98 с.
Keywords: нейтралітет; постійний нейтралітет; історичне становлення; міжнародно-правовий статус; нейтральна держава; міжнародні організації; міжнародно-правова відповідальність; підтримка міжнародного миру та безпеки; міжнародно-правовий акт; міжнародне право; 081 “Право“; neutrality; permanent neutrality; historical formation; international legal status; neutral state; international organizations; international legal responsibility; support of international peace and security; international legal act; international law