Сучасний стан біорізноманіття та оптимальні межі рекреаційного навантаження на екосистеми регіонального ландшафтного парку «Гранітно-степове Побужжя» - Бродовська, А. В.; Brodovska, A. (My University, 2020)
Метою дипломної роботи є дослідження впливу рекреаційного навантаження на біорізноманіття регіонального ландшафтного парку «Гранітно-степове Побужжя». В першому розділі висвітлено загально-географічну ландшафтну характеристику парку та теоретичні засади рекреаційного використання території РЛП «Гранітно-степове Побужжя». У другому розділі роботи подано принципи регуляції рекреаційного навантаження на території РЛП, подані матеріали та методи досліджень. В третьому розділі показано біорізноманіття території парку «Гранітно-степове Побужжя» та антропогенний тиск на біотипи території ландшафтного парку. Четвертий розділ присвячено економічно-рекреаційним аспектам діяльності РЛП «Гранітно-степове Побужжя» та організаційно-економічному механізму регулювання рекреації. В п’ятому розділі показано розробку заходів щодо зменшення впливу шкідливих та небезпечних факторів та розрахунок зменшення впливів шкідливих та небезпечних факторів. Дипломна робота складається із вступу, п’яти розділів, висновків, списку використаних джерел. Основний зміст викладено на 79 сторінках комп’ютерного тексту, у тому числі 6 рисунків, 4 таблиц, списка використаних джерел із 92 найменувань. В роботі показано багаторічні середні показники сезонного розподілу відвідувань та відповідного впливу на біорізноманіття парку, які вказують на чітку весняну та осінню сезонність, на які припадає майже 85 % всіх відвідувачів. Також проведено дослідження, яке показало рівень антропогенного впливу із його рекреаційною спрямованістю на стан біоценозів території РЛП «Гранітно-степове Побужжя», який свідчить про відносну стабільність місцевих екосистем та елементів їх біорізноманіття.
Бродовська, А. В. Сучасний стан біорізноманіття та оптимальні межі рекреаційного навантаження на екосистеми регіонального ландшафтного парку «Гранітно-степове Побужжя» = Current state of biodiversity and optimal limits of recreational load on the ecosystems of the regional landscape park : магістерська робота ; спец. 101 “Екологія“ / А. В. Бродовська ; наук. кер. І. В. Наконечний. – Миколаїв : НУК, 2020. – 79 с.
Keywords: парк; біорізноманіття; рекреаційне навантаження; екосистеми; рекреаційна діяльність; економічний аспект; туризм; 101 “Екологія“; park; biodiversity; recreational load; ecosystems; recreational activities; economic aspect; tourism