Напрями підвищення ефективності оплати праці та її організації на підприємстві - Савченко Ю. В.; Savchenko Y. V. (My University, 2024)
Савченко Ю. В. Напрями підвищення ефективності оплати праці та її організації на підприємстві. – Херсонський навчально-науковий інститут Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025. – Рукопис. У роботі досліджено теоретико-методичні засади організації оплати праці в Україні в умовах трансформації соціально-економічних відносин. Узагальнено сучасні наукові підходи до формування політики оплати праці, розкрито системи, форми та види оплати праці, а також проаналізовано економічний механізм формування фонду оплати праці на підприємствах. Проведено аналіз умов і стану організації оплати праці на прикладі товариства з обмеженою відповідальністю «Ліберті Медікал Груп». Надано організаційно-економічну та фінансову характеристику підприємства, визначено передумови планування фонду оплати праці, досліджено особливості діючої системи оплати праці та її відповідність стратегічним цілям підприємства. На основі результатів дослідження обґрунтовано напрями підвищення ефективності оплати праці та її організації, зокрема шляхом удосконалення системи доплат і надбавок, впровадження ефективного механізму преміювання персоналу та оптимізації загальної системи матеріального стимулювання. Запропоновані заходи сприятимуть підвищенню мотивації працівників, продуктивності праці та фінансових результатів діяльності підприємства.
Directions for increasing the efficiency of labor remuneration and its organization at the enterprise
Савченко, Ю. В. Напрями підвищення ефективності оплати праці та її організації на підприємстві = Directions for increasing the efficiency of labor remuneration and its organization at the enterprise : бакалаврська робота ; спец. 051 "Економіка" / Ю. В. Савченко ; наук. кер. А. В. Ломоносов. – Херсон : ХННІ НУК, 2024. – 85 с.
Keywords: оплата праці; заробітна плата; фонд оплати праці; мотивація персоналу; система оплати праці; преміювання; доплати і надбавки; матеріальне стимулювання; підприємство; 051 "Економіка"; remuneration; wages; payroll; personnel motivation; labor remuneration system; bonuses; additional payments and allowances; material incentives; enterprise