Аналіз впливу зміни параметрів газодинамічних процесів при лазерному зварюванні на рівень механічних характеристик з’єднань зі сталі 09Г2С - Соколовський М. В.; Сіора О. В.; Юрченко Ю. Ю.; Бондарєва В. І.; Бернацький А. В.; Sokolovskyi Mykola V.; Siora Oleksandr V.; Yurchenko Yurii Y.; Bondarieva Valentyna I.; Bernatskyi Artemii V. (Гельветика, 2024)
При виготовленні різних конструкцій та деталей виробів різних галузей промисловості постало завдання вивчення особливостей газодинамічних процесів лазерного зварювання у різних просторових положеннях та їх впливу на характеристики зварних з’єднань. Мета даної роботи – аналіз впливу зміни параметрів газодинамічних процесів на рівень механічних характеристик зварних з’єднань зі сталі 09Г2С при лазерному зварюванні в різних просторових положеннях. Одержані в ході виконання досліджень наукові результати планується використати при відпрацюванні технологій лазерного зварювання виробів різних галузей промисловості. З метою вивчення даної проблеми, було проведено ряд експериментальних робіт, включаючи виготовлення серії експериментальних зразків стикових зварних з’єднань у різних просторових положеннях з використанням різних систем газового захисту та напрямків зварювання, випробування цих зразків на розтяг, вимірювання їх мікротвердості, а також вивчення мікроструктури шліфів. На базі даних, отриманих з допомогою експерименту, було проаналізовано вплив відносного просторового положення заготовки, зварювальної головки та газового захисту на ванну розплаву та характеристики зварних з’єднань при лазерному зварюванні в різних просторових положеннях. Після виконання робіт було визначено, що при лазерному зварюванні низьколегованих сталей, застосування аргону і, більшою мірою, суміші аргону з вуглекислим газом, призводять до підвищення твердості металу швів за рахунок зростання кількості і твердості бейнітної складової. При цьому, під час лазерного зварювання сталі 09Г2С підвищений вміст марганцю сприяє збільшенню твердості з’єднання. Встановлено, що в додачу до використання системи газового захисту, швидкість охолодження рідкого металу підвищувалася, що є причиною додаткового зростання твердості. Застосування суміші 80 %Ar + 20 %CO2 призводить до невеликого (10...30 %) збільшення ширини швів в поєднанні зі значним поліпшенням формування верхнього посилення і усуненням схильності до утворення підрізів.
Influence analysis of changes in the gas-dynamic process parameter during laser welding on the level of mechanical characteristics of joints made of 09G2S steel
Аналіз впливу зміни параметрів газодинамічних процесів при лазерному зварюванні на рівень механічних характеристик з’єднань зі сталі 09Г2С = Influence analysis of changes in the gas-dynamic process parameter during laser welding on the level of mechanical characteristics of joints made of 09G2S steel / М. В. Соколовський, О. В. Сіора, Ю. Ю. Юрченко, В. І. Бондарєва, А. В. Бернацький // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2024. – № 3 (496). – С. 33–40.
Keywords: сталь 09Г2С; лазерне зварювання; зварні з’єднання; захисний газ; різні просторові положення; 09G2S steel; laser welding; welded joints; shielding gas; various spatial positions