Гейміфікація як одна з інноваційних форм навчального процесу на уроках математики - Король Алла Миколаївна (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
У кваліфікаційній роботі здійснено науково-теоретичне обґрунтування та експериментальну перевірку ефективності використання гейміфікації як однієї з інноваційних форм навчального процесу на уроках математики. Проаналізовано психолого-педагогічні та методичні джерела з проблеми формування математичної компетентності учнів, уточнено сутність поняття «гейміфікація», визначено її основні характеристики, переваги та недоліки в контексті шкільної математичної освіти. Розкрито зарубіжний досвід застосування гейміфікованих цифрових платформ (Kahoot, WordWall, Quizlet, ANTON тощо) та гейміфікації вцілому й окреслено напрями інтеграції гейміфікації в українській школі. Обґрунтовано та розроблено методичні засади впровадження гейміфікації на уроках математики для учнів базової середньої освіти, зокрема комплекс вправ на тему «Звичайні дроби» для учнів 6 класу. Запропоновані завдання поєднують тренування обчислювальних умінь (множення й ділення дробів, скорочення) з розвитком логічного мислення, навичок співпраці та рефлексії. Експериментально перевірено ефективність запропонованої методики на базі Романівського ліцею Райгородської сільської ради Бердичівського району Житомирської області. Показано, що систематичне використання ігор з елементами гейміфікації сприяє підвищенню рівня математичної компетентності, зростанню навчальної мотивації та зменшенню частки учнів із низьким рівнем досягнень порівняно з тими, які навчалися традиційними методами. Сформульовано практичні рекомендації для вчителів математики щодо педагогічно виваженого впровадження гейміфікації в освітній процес.
Король А.М. Гейміфікація як одна з інноваційних форм навчального процесу на уроках математики : магістерська робота ; спец. 014.04 Середня освіта (Математика) / А.М. Король ; наук. кер. В.О. Поздєєв. – Миколаїв : НУК, 2025. – 90 с.
Keywords: гейміфікація; урок математики; математична компетентність; ігрові технології; цифрові платформи.