Використання інтерактивних технологій у фізичному вихованні для формування ключових компетентностей учнів - Ложенко Катерина Володимирівна (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
Метою дослідження є визначення ефективності використання інтерактивних технологій для формування ключових компетентностей здобувачів освіти на уроках фізичної культури. До прикінцевої загальної вибірки було зараховано 30 джерела. Для досягнення поставленої мети застосовано порівняльний теоретичний аналіз, конкретизацію й узагальнення даних наукової, методичної літератури, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. Проведений аналіз літературних джерел показав, що специфіка застосування інтерактивних технологій у фізичному вихованні для формування ключових компетентностей залишилася недостатньо дослідженою. Вивчено сутність, структуру та класифікацію ключових компетентностей, теоретичні основи інтерактивних технологій в освіті. Доведено унікальний потенціал фізичної культури як засобу формування ключових компетентностей через рухову діяльність. Розглянуто особливості застосування інтерактивних технологій у фізичному вихованні на основі аналізу вітчизняних та зарубіжних наукових досліджень. Виявлено, що найбільш ефективними є ігрові технології, командні інтерактивні завдання, мультимедійні засоби та онлайн-платформи. Проаналізовано місце інтерактивних технологій у сучасних навчальних програмах. Визначено основні проблеми впровадження та перспективи розвитку. Розроблено авторську модель інтерактивного фізичного виховання (МІФВ), яка інтегрує цифрові технології з традиційними методами навчання. Модель структурована за етапами уроку та передбачає використання інтерактивних вікторин, AR-технологій, фітнес-трекерів, програм відеоаналізу, цифрових платформ. Сформульовано методичні рекомендації щодо реалізації моделі. Проведено педагогічний експеримент на базі Миколаївського ліцею №34 протягом 2024-2025 навчального року за участю 27 учнів 5-В класу. Експериментальна перевірка засвідчила статистично значуще підвищення фізичної підготовленості, мотивації до занять фізичною культурою та цифрових компетентностей. Встановлено позитивну кореляцію між рівнем цифрових компетентностей та мотивацією (r = 0,68, p < 0,01). Урахування виявлених педагогічних умов інтеграції інтерактивних технологій дасть змогу вдосконалити систему фізичного виховання школярів, забезпечити формування їхніх ключових компетентностей, підвищити мотивацію до занять та підготувати до життя в цифровому суспільстві.
The use of interactive tTechnologies in physical education for the formation of students’ key competencies
Ложенко К.В. Використання інтерактивних технологій у фізичному вихованні для формування ключових компетентностей учнів = The use of interactive tTechnologies in physical education for the formation of students’ key competencies: магістерська робота ; спец. 014.11 Середня освіта (Фізична культура) / К.В. Ложенко ; наук. кер. О.О Цвях. – Миколаїв : НУК, 2025. – 83 c.
Keywords: інтерактивні технології; фізичне виховання; ключові компетентності; цифровізація освіти; фітнес-додатки; доповнена реальність; мотивація учнів; цифрова компетентність; інноваційні методи навчання; Нова українська школа.