Розробка бази даних нормативно-правового забезпечення кібербезпеки в галузі водного транспорту - Хван Ю. В.; Khvan Y. V. (My University, 2025)
Хван Ю.В. Розробка бази даних нормативно-правового забезпечення кібербезпеки в галузі водного транспорту. – Кваліфікаційна робота на правах рукопису. Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «бакалавр» за спеціальністю F5 «Кібербезпека та захист інформації» галузі знань F «Інформаційні технології», освітньо-професійна програма «Системи технічного захисту інформації, автоматизація її обробки». – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, 2025. Пояснювальна записка: 47 с., 7 рис., 59 посилань. Кваліфікаційна робота присвячена актуальній темі – розробці засобів автоматизації вирішення прикладних задач в галузі кібербезпеки та захисту інформації об’єктів критичної інфраструктури. Об’єктом дослідження в даній роботі є системи управління інформаційною безпекою (СУІБ) водного транспорту. Предметом дослідження є нормативно-правове забезпечення кібербезпеки та захисту інформації в галузі водного транспорту. Методами дослідження є аналіз відкритих літературних джерел, теоретичні основи управління інформаційною безпекою та побудови захищених баз даних. Метою роботи є розробка бази даних відкритих нормативно-правових актів з кібербезпеки в галузі водного транспорту. В роботі проведено аналіз відкритих літературних джерел; визначено склад бібліотеки нормативно-правових актів, чинних у галузі водного транспорту, параметри документів, які віддзеркалені в базі даних для систематизації та ефективного пошуку інформації при вирішенні типових прикладних задач; розроблені інформаційні моделі для типових процесів вирішення прикладних задач за допомогою розроблюваної бази даних; визначені, розроблені і апробовані типові запити до розроблюваної бази даних; розроблена і апробована структура бази даних відкритих нормативно-правових актів в галузі водного транспорту. Робота має практичне значення, оскільки її результати можуть бути використані в навчальному процесі зі спеціальності F5 «Кібербезпека та захист інформації», при проектуванні КСЗІ та СУІБ в галузі водного транспорту і як складова для побудови повнофункціональної системи підтримки прийняття рішень щодо забезпечення кібербезпеки та захисту інформації в галузі водного транспорту. Дана робота була апробована на ХІІ Всеукраїнській науково-технічній конференції з міжнародною участю “Сучасні проблеми інформаційної безпеки на транспорті” 2024 р.
Development of a database of regulatory and legal support for cybersecurity in the water transport sector
Хван, Ю. В. Розробка бази даних нормативно-правового забезпечення кібербезпеки в галузі водного транспорту = Development of a database of regulatory and legal support for cybersecurity in the water transport sector : бакалаврська робота ; спец. 125 ''Кібербезпека та захист інформації'' / Ю. В. Хван ; наук. кер. М. В. Турти. – Миколаїв : НУК, 2025. – 47 с.
Keywords: кібербезпека; захист інформації; водний транспорт; база даних; нормативно-правове забезпечення; cybersecurity; information protection; water transport; database; regulatory and legal support; 125 ''Кібербезпека та захист інформації''