Концептуальне проєктування балкера вантажопідйомністю 50000 т. - Браніште Роман Петрович (My University, 2025)
Відповідно до завдання кафедри теорії та проєктування суден в даній роботі реалізовано дослідження двох етапів процесу проєктування балкера – концептуального (дослідного, оптімізаційного) і технічного проектування для експлуатації на лінії Південний – Алжір. При розробці концептуального проєкту були реалізовані: - формування моделей експлуатації балкера і його інженерно-навігаційних властивостей, необхідних для аналізу всього комплексу функціональних операцій цього судна в умовах його експлуатації в Чорному та Середземному морях; - моделювання процесів експлуатації балкерів в цих умовах і постановка задач їх функціонування; - визначення показників ефективності та надійності функціональних операцій на основі використання сучасних методів їх дослідження та відповідних методів вирішення проблем функціонування судна; - постановка і рішення задачі оптимізаційного вибору основних розмірів балкера на основі його поступового «занурення» в робоче середовище з наступною зупинкою процесу оптимізації при досягненні показників ефективності та надійності значень критеріїв ефективності і надійності. Розміри балкера були визначені за допомогою програми оптимізації кафедри теорії та проєктування суден, в якій в якості критерію був обран максимальний прибуток, і визначено ефективність операцій на даній лінії експлуатації. Результатом концептуального проєкту став балкер вантажопідйомністю 50000 т. На етапі технічного проєктування був розроблений аван-проєкт, який задовольнив основні вимоги класифікаційного товариства та доповнив отримане концептуальне рішення задоволенням вимог до експлуатаційної надійності судна. Була побудована 3D-модель корпусу і за допомогою програми Maxsurf були виконані розрахунки плавучості, остійності, ходовості судна і спроектований гребний гвинт балкера.
Браніште, Р. П. Концептуальне проєктування балкера вантажопідйомністю 50000 т. : магістерська робота ; спец. 135 ''Суднобудування'' / Р. П. Браніште ; наук. кер. Ю. М. Пащенко. – Миколаїв : НУК, 2025. – 77 с.
Keywords: балкер; концептуальне проєктування; 135 ''Суднобудування''; bulk carrier; conceptual design