Нелінійна регресійна модель для оцінювання якості web-застосунків, що створюються з використанням фреймворку Spring, та розробка програми для її реалізації - Вірчак Сергій Анатолійович; Virchak Serhii Anatoliiovych (НУК, 2024)
Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього рівня магістра зі спеціальності 121 – «Інженерія програмного забезпечення». Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова. Миколаїв, 2024 р. Обсяг роботи: 83 стор., 12 табл., 8 рис., 16 використаних джерел, 5 додатків. Актуальність теми дослідження. В даний час існує кілька груп методів та моделей для вимірювання якості ПЗ та процесу його розробки. Проблема полягає в тому, що при побудові якісної моделі необхідно враховувати тип програмних додатків, платформи розробки, мови програмування. Через відсутність моделі оцінювання якості web-застосунків на основі Spring-фреймворку дане дослідження є актуальним. Мета дослідження. Метою є підвищення достовірності оцінювання метрики RFC web-застосунків на основі Spring-фреймворку для визначення їх якості. Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження є процес оцінювання якості web-застосунків на основі Spring-фреймворку. Предмет дослідження. Предметом дослідження є регресійні моделі оцінювання якості web-застосунків на основі Spring-фреймворку, що використовують метрики RFC, CBO, WMC для прогнозування. Методи дослідження. В даній роботі застосовуються методи математичної статистики та теорії ймовірностей, лінійного та нелінійного регресійного аналізу, математичного програмування. Наукова новизна одержаних результатів. Удосконалено нелінійну регресійну модель оцінювання метрики RFC для визначення якості web-застосунків на основі Spring-фреймворку з використанням нормалізуючого перетворення десятковий логарифм та вилучення викидів. Це дозволяє підвищити достовірність оцінювання метрики RFC web-застосунків на основі Spring-фреймворку в порівнянні з існуючою нелінійною регресійною моделлю для Java. Практичне значення одержаних результатів. Розроблено програмне забезпечення для реалізації нелінійної регресійної моделі оцінювання метрики RFC та визначення якості web-застосунків на основі Spring-фреймворку. Апробація результатів досліджень. Результати роботи пройшли апробацію на VII Всеукраїнській науково-практичній інтернет-конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «СУЧАСНІ ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ І ТЕХНОЛОГІЇ» (29 листопада 2024 р., м. Херсон, м. Хмельницький). Публікації. Основні результати кваліфікаційної роботи опубліковано у 1 науковій праці – тезах VII Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції студентів, аспірантів та молодих вчених.
A nonlinear regression model for estimating the quality of web applications created using the Spring framework, and the development of a program for its implementation
Вірчак, С. А. Нелінійна регресійна модель для оцінювання якості web-застосунків, що створюються з використанням фреймворку Spring, та розробка програми для її реалізації = A nonlinear regression model for estimating the quality of web applications created using the Spring framework, and the development of a program for its implementation : магістерська робота ; спец. 121 ''Інженерія програмного забезпечення'' / С. А. Вірчак ; наук. кер. В. О. Каіров. – Миколаїв : НУК, 2024. – 84 с.
Keywords: оцінювання метрики RFC; якість web-застосунків; нелінійні регресійні моделі; нормалізуючі перетворення; Spring-фреймворк; 121 ''Інженерія програмного забезпечення''; RFC metric evaluation; web application quality; nonlinear regression models; normalizing transformations; Spring framework