Науково-педагогічні аспекти вивчення іноземної мови у вищій школі за дистанційної форми навчання - Давиденко Олена; Davydenko Olena (My University, 2023)
Мета статті – виокремити та описати основні науково-педагогічні аспекти вивчення іноземної мови в умовах дистанційної форми навчання, що є вкрай актуальним у наш час, особливо в сучасних соціально-політичних та соціально-економічних умовах. Методологія ґрунтується на емпіричній групі методів (бесіди, спостереження за загальними та окремими педагогічними явищами в сучасному світі на прикладі власної практики, вивчення документації), на порівняльних засадах (порівнювання використання різних інформаційних технологій у процесі впровадження та застосування дистанційної форми навчання), на аналізі та синтезі (аналізпедагогічної діяльності та відкритих джерел інформації та синтез інформації на виокремлення переваг і недоліків онлайн-навчання, аналіз різноманітних платформ та ресурсів, які можна використовувати в процесі онлайн-навчання), на індукції та дедукції (узагальнення емпіричних даних і знань, формування висновків від загального до конкретного), а також на методі абстрагування (виокремлення конкретного із загального). Наукова новизна полягає в тому, що поряд з аналізом джерел інформації та виокремленням основної інформації, що стосується предмета дослідження, узагальнення інформації, викладено також власний досвід використання тих чи тих інструментів і ресурсів, які можуть бути корисними в процесі впровадження та застосування дистанційної форми навчання. Висновки. На основі аналізу інформації та власного досвіду визначено основні аспекти, переваги та недоліки онлайн-навчання, серед яких основними серед переваг є більш гнучка система освіти та розширення можливостей, а серед недоліків – залежність від пристроїв та інтернет-з’єднання, які не завжди можуть відповідати всім вимогам для забезпечення якісної освіти. Є дві основні форми дистанційного навчання: традиційно-дистанційне та електронно-дистанційне, кожне з яких має свої особливості. Використання дистанційної форми навчання навіть за звичайних умов соціально-економічно-політичного стану суспільства може значно підвищити якість навчання та розширити можливості як для викладачів, так і для здобувачів вищої освіти.
Scientific and pedagogical aspects of learning a foreign language in a higher school by distance education
Давиденко, О. Науково-педагогічні аспекти вивчення іноземної мови у вищій школі за дистанційної форми навчання = Scientific and pedagogical aspects of learning a foreign language in a higher school by distance education / О. Давиденко // Наук. вісн. КЗВО. Сер. Педагогіка. Психологія. – Вінниця : КЗВО, 2023. – Вип. 4. – С. 42–46.
Keywords: науково-педагогічні аспекти; інформаційні технології; дистанційна форма навчання; іноземна мова; вищий навчальний заклад; scientific and pedagogical aspects; information technologies; distance education; foreign language; highereducational institution